Srijeda, 09 Srpanj 2014 13:08

HSS doprinosi konstruktivno u vođenju županije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

VEĆ PET GODINA KAO KOALICIJSKI PARTNER MJESTO ZAMJENIKA ŽUPANA ZA GOSPODARSTVO OBNAŠA ŽELJKO JAKOPOVIĆ, PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG HSS-a -

POŽEGA – I drugi mandat, već punih pet godina, mjesto zamjenika župana za gospodarstvo u Požeško-slavonskoj županiji obnaša dipl ing. agronomije Željko Jakopović, predsjednik Hrvatske seljačke stranke na nivou Županije. Na tu dužnost došao je kao koalicijski partner HDZ-a na dvojim uzastopnim izborima za lokalnu samoupravu. Da li je zadovoljan sa ulogom koju HSS ima i politikom koju provodi u Požeško-slavonskoj županiji, te za što se HSS najviše zalaže.

- Zadovoljan sam prvenstveno sa četiri stvari koje ova koalicija uspješno provodi u županiji, a to je uspješna politika održanja županije kao institucije, uspješno plaćanje kredita koje je županija naslijedila i kamata po tim milijunskim kreditima. Osiguravanje plaća i troškova zaposlenih, uspješno provođenje zakonom naređenih mjera, financiranje vatrogasaca, udruga i ostalih institucija županije, te uz sve to i pokretanje određenih projekata koji idu na razvoj županije.

Naslijedili ste velike dugove i kredite županije, kakvo je sada stanje?

- Nama u HSS-u je žao što je takva situacija s županijskim proračunom, jer mi smo imali puno ideja i projekata za razvoj ove županije koje nije moguće realizirati upravo zbog nedostatka sredstava. Od ukupno naslijeđenih 107 milijuna kuna obveza danas je to svedeno na 7o milijuna kuna, iako smo dobili pomoć u visini 19 milijuna kuna od prošle Vlade RH, od ove nismo dobili ništa.

Kakvi su odnosi u koaliciji?

- HSS je stabilan partner i u koaliciji sve što je sporno rješavamo bez javnih rasprava na portalima ili ulici, iako za mnoge stvari bude žustrih rasprava. HSS u ovoj koaliciji doprinosi konstruktivno u provođenju mnogih projekata, a mnogo njih i inicira sam. Aktivno smo uključeni u provođenje projekta zaštite izvorne graševine, inzistirali smo na sufinanciranju osjemenjivanja krava i pomoći stočarima, potičemo projekt crne slavonske svinje gdje bi veliku šansu mogla dobiti velika većina i manjih seljačkih gospodarstava, potičemo manifestacije kao što su stočarske izložbe, projekt zaštite slavonskog meda, evo angažirali smo se i oko organiziranja i dovođenja Natjecanja orača za cijelu Republiku Hrvatsku.

Uglavnom vaš fokus je usmjeren na poljoprivredu, selo i seljaka, a tu zapravo ima najviše problema u našoj državi, te aktivnosti za vas sigurno ne nedostaje.

 Što su prioriteti?

- Problem poljoprivrede koji ju najviše koči je neriješeno poljoprivredno državno zemljište koje se ne rješava na državnom nivou. Problem je što je država smanjila prihod županiji od zakupa i koncesija na poljoprivredno zemljište sa 25 na 15% i time direktno utjecala na smanjenje proračuna županije. Problem je što država nije provela u potpunosti mjere ruralnog razvoja koje bi podigle selo i poljoprivrednu proizvodnju, riješile pitanje opstanka za selo. Vrijeme žetve je i vidimo potpunu inertnost Ministarstva poljoprivrede kada je u pitanju formiranje otkupne cijene pšenice, koje su oni potpuno predali slobodnom tržištu što nije u redu i neodrživo je. Ministarstvo poljoprivrede iako je tržišna ekonomija može i mora pomoći OPG-ima plaćanjem skladištenja pšenice barem do kraja godine, kako poljoprivrednici ne bi bili primorani prodati pšenicu u sezoni žetve, nego prodavati kada se cijena stabilizira i kada im trebaju sredstva za novu poljoprivrednu proizvodnju.
Bilježimo vas kao aktivnog lobistu navodnjavanja koje bi pospješilo poljoprivrednu proizvodnju, a na tom polju imate i dobre rezultate.

 Što je do sada napravljeno na pitanju navodnjavanja?

- Moj petogodišnji mandat obilježilo je sustavno rješavanje pitanja navodnjavanja Požeško-slavonske županije. Završili smo sustaV Kaptol na 170 ha i sad slijedi njegovo proširenje gdje je ulaganje 250 tisuća kuna u tijeku. Izgrađen je sustav Ramanovci – Bektež od 380 ha vrijedan 4 milijuna kuna, a trenutno se radi na izmuljavanju akumulacije i od proljeća kreće s navodnjavanjem tih površina. U akumulaciju Lonđa uloženo je 6 milijuna kuna, a sada se projektira sustav za navodnjavanje čija izvedba će biti vrijedna 38 milijuna kuna, od čega samo za projekt 3,5 milijuna kuna. Projektira se sustav za navodnjavanje iz akumulacije Šumetlica, koji će moći osigurati navodnjavanje za 260 ha. No u je sada pred nama najveći sustav Akumulacija Kamenska, koja bi nas zaštitila od poplava i velikih šteta, ali njome bi se osiguralo navodnjavanje velikih površina nizvodno od brane sve do Požege. Sada vršimo veliki pritisak na Hrvatske vode da se taj projekt uvrsti u planiranje i što bržu realizaciju. Tu imamo i dvije varijante, koje su svakako dobre za nas, ali ona varijanta od 40 milijuna kubika vode za ovaj kraj bi bila značajna investicija koja bi donijela nove izazove u poljoprivredi, proizvodni energije, turizmu i razvoju cijelog tog kraja.

HSS u budućnosti, kako ga vi vidite?

- HSS je stara hrvatska stranka tradicije, uvijek vezana za selo i seljaka, uvijek se okretala u pomoći za seljaka, no današnji HSS reagira na sve teme u državi, na sve probleme koji tište hrvatskog čovjeka. U budućnosti HSS kao stranka svakako mora osvojiti nekoliko saborskih zastupnika te da preko njih sudjeluje u kreiranju politike, da ima više utjecaja u rješavanju problema hrvatske poljoprivrede.