Srijeda, 04 Lipanj 2014 13:46

Kao predsjednik vijeća prvi među jednakima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NINO SMOLČIĆ – VIJEĆNIK POŽEŠKOG GRADSKOG VIJEĆA KOJI I U OVOM SAZIVU NAJVIŠE PREDLAŽE  -

 Bliži se godina dana od konstituiranja 6. saziva Gradskog vijeća Grada Požege. Obnašate dužnost predsjednika, a izabrani ste jednolasno. Za razliku od ranijih godina javnosti su danas dostupnije informacije o radu Vijeća, a i sama činjenica tko obnaša dužnost predsjednika. Kakvo ocjenjujete godinu dana rada?

- Obećao sam da će rad Vijeća biti znatno otvoreniji prema javnosti i da će aktivnost biti veća. Činjenica da ćemo u ovom mjesecu, godina dana od konstituiranja, održati 10. sjednicu, a da je prije godišnje bilo 4, dovoljno govori o aktivnosti. Drago mi je što se Vijeće, ali i Gradska uprava proteklu godinu nisu bavili radom prijašnjeg vlasti i gledali u prošlost, nego smo se okrenuli prema ispunjavanju programa i onog što smo obećali građanima. Razinu demokratske rasprave znatno smo podigli, ali na tolerantnosti uvažavanja suprotnih stavova trebamo još raditi.

U prošlom sazivu bili ste vijećnik koji je najviše predlagao. Nakon što je konstituirano vijeće pojedinci su Vaš rad stavljali pod upitnik i isticali kako nećete više predlagati i kako dvoje u vašu dosljednost?

 - Na sve izrečeno sam odgovorio brojem sjednica, ali i brojem svojih prijedloga čime sam i u ovom sazivu sa najviše prijedloga.

Koji su to prijedlozi?

 - Dio prijedloga je išao kroz Vijeće, a dio dogovorno sa gradonačelnikom kroz usaglašavanje programa kao preduvijet suradnje. Izdvojio bi odluku koja se tiče uredovnog vremena predsjednika Gradskog vijeća jer se njome definira moja obveza prema vijećnicima i građanima što do sada nije bio slučaj, višestranačje u stalnim radnim tijelima, izvještaj o radu Tekije, Odluka o osnivanju Poduzetničke zone Sjever, Odluka o osnivanju Gospodarske zone poljoprivredno-poslovne namjene i rekreacijske zone Požega – sjever, ustrojavanje ureda za Europske projekte, uključivanje Požege u LAG Papuk – Krndija, vraćanje imena festivalu Zlatne žice Slavonije i novi programski okvir, izmjena Odluke o spomeničkoj renti i poreza na tvrtku štoje već upućeno kao prijedlog za usvajanje, formiranje Tima za potporu projektima itd..

Referendum za ključna pitanja

U svojem programu istaknuli ste da ćete o nekim važnijim pitanjima tražiti mišljenje građana?

 Pitanje koje se stavlja pred svaku gradsku vlast je pitanje zatvaranja požeškog gradskog trga za promet i parkiranje. U okviru mandata želim da o istom pitanju provedemo referendum. Moj stav je da naš barokni trg ne smije biti pakriralište za limene ljubimce, već prostor za multifunkcijski sadržaj. Da li sa trga cjelokupno ukloniti promet i parking treba provesti referendum, ali prije toga treba predložit rješenja.

Bili ste predlagatelj tematske sjednice koja je imala za cilj ostanak sjedišta Općinskog i Prekršajnog suda u Požegi?

- Da, nakon što je došlo do izmjene prijedloga o sjedištima sudova razgovarao sam sa ljudima iz predmetnog područja i zaključili smo kako je takva sjednica neophodna.
IMG 9640Nakon što smo usvojili Zaključak koji je bez političkih ocjena i isključivo na stručnoj analizi argumentirao nužnost da sjedište sudova ostane u Požegi došlo je i do izmjene, tj. konačnog prijedloga koji ide u saborsku proceduru čime Općinski i Prekršajni sud ostaje u Požegi.
Naravno, tematska sjednica bila je samo jedan dio koji je utjecao na izmjenu prijedloga, ali je svakako bila nužna kao poruka i kao službeni stav predstavničkog tijela. Požega ima i više nego dovoljno argumenata za ostanak sjedišta sudova, no sjednica se pokazala kao nužna, pokazala je zajedništvo kod pitanja od interesa za Grad Požegu. Gubitak sjedišta sudova značio bi gubitak jednog dijela identiteta što nismo smjeli dopustiti.
Inzistirat ću na postizanje konsenzusa među političkim opcijama kod svih političkih odluka.

Kako ocjenjujete 2013. godinu i promjenu vlasti u lipnju?

 - Kao što sam rekao i to želim isticati nije se gledalo u prošlost i tražilo argumente za neuspjeh, već se radilo na provedbi zatečenog i izradi novih programa. Unatoč poteškoćama završena je nova zgrada Glazbene škole, Grad se u prošloj godini nije zaduživao, a sve obveze su podmirene, povećana je vrijednost gradske imovine, nismo uveli niti jedan novi namet prema građanima i gospodarstvenicima, uvedene su nove relacije gradskog prometa. Sukladno zakonskoj obvezi uspješno je osnovana nova tvrtka Komunalac Požega d.o.o. koja je 73 % u vasništvu Grada Požege, a ostali osnivači su općine i gradovi kao i kod Tekije d.o.o. Osnovana je ustanova za raspolaganje sportskim objektima koja će na odgovorniji način upravljat istima, a očekujem i da nakon preuređenja Rekreacionog centra koji predstavlja jedan od do sada neiskorištenih potencijala našeg grada bude upravo ono za što je zamišljeno, a to je rekreativni prostor za sve generacije i koji će biti prostor okupljanja. Kroz rad Vijeća poštivali smo sve zakonske obveze i postavili standarde koje ćemo u narednom razdoblju dodatno podizati.

Iako je na Vijeće bio upućen prijedlog da se produži korištenje odmarališta u Baški, na Vijeću je prijedlog bio izmjenjen. Zašto je došlo do izmjene?

 - Gradonačelnik i ja održali smo sastanak 2 dana prije Vijeća gdje smo usaglasili stavove i donijeli odluku da nećemo produžavati postojeći ugovor dok se ne napravi procjena vrijednosti odmarališta, vrijednost izvršenih radova, vidi daljnji plan ulaganja kao i ocjena tekuće sezone od strane korisnika, ali i Grada. Obzirom da je odmaralište predano na korištenje sa dosta otvorenih pitanja cilj nam je napravit čisto početno stanje, te osigurat uvjete za veći broj požeške djece i umirovljenika kako izvan tako i u sezoni. Odmaralištem se godinama neodgovorno upravljalo od strane Grada i mi tu grešku ne želimo ponovit.

Što očekujete od Vijeća i Gradske uprave u narednom razdoblju?

 - Očekujem da vijećnici prihvate činjenicu kako im je dužnost da predlažu i da kroz taj segment dodatno obogatimo Vijeće. Želim da vijećnici generiraju teme i da imamo još više argumentirane rasprave. Od Gradske uprave tražim da nam dostave što više prijedloga na raspravu i usvajanje, da odgovorno upravljaju cjelokupnom gradskom imovinom i da pripreme što više projekata koji će se sufinancirati iz sredstava državnog proračuna i sredstava Europske unije.
U danima ispred nas inzistiram na izradi što više projekta koji će se direktno odraziti na veću aktivnost u realnom sektoru, to stoji kao obećanje, ali i kao jedini mogući ključ uspjeha koji Požegu može vratiti u tokove razvoja.