Srijeda, 02 Travanj 2014 11:07

Pitanje raspolaganja i gospodarenja državnom zemljom

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA GRADSKA ORGANIZACIJA POŽEGA  -

POŽEGA - Stavljanje u funkciju poljoprivrednih površina u državnom vlasništvu vrlo je važno za hrvatske poljoprivrednike. U Republici Hrvatskoj ima još oko 800 000 hektara nekorištenih, obradivih površina. Ako bi se te površine koristile za okrupnjavanje, povećala bi se prosječna veličina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čime bi se ostvario veći broj srednjih i većih poljoprivrednih gospodarstava, koji će biti spremni za konkurenciju na tržištu Europske unije.
Sve ovo je važno i za požeške poljoprivrednika pa stoga molimo požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića odgovore na slijedeća pitanja: Koliko je državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Požege preostalo na raspolaganje požeškim poljoprivrednicima? Koliko hektara državnog poljoprivrednog zemljišta je u najmu, zakupu ili bilo kojem drugom obliku korištenja? Koristi li se državno poljoprivredno zemljište bez ugovora s gradom Požega? Izvršavaju li svi najmoprimci/zakupnici na vrijeme svoje obveze? Ukoliko svi najmoprimci/zakupnici ne izvršavaju na vrijeme svoje obveze, koliki je iznos nepodmirenih potraživanja i što grad Požega namjerava poduzeti po tom pitanju? – pitao je Predrag Livak, predsjednik GO HSS Požega
- Uvjereni smo kako odgovori na ova pitanja zanimaju požešku javnost i požeške poljoprivrednike, i kako je potrebno hitno pristupiti rješavanju ovog pitanja, kako bi požeški poljoprivrednici, dobivanjem poljoprivrednog zemljišta u koncesiju, povećali svoje proizvodne kapacitete što bi moglo dovesti do zapošljavanja novih radnika – stoji u pismu upućenom požeškom gradonačelniku koje potpisuje Livak.