Srijeda, 30 Siječanj 2013 10:00

Protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PROTEST ČLANOVA POŽEŠKOG HSP dr. ANTE STARČEVIĆ  -

 

POŽEGA – Članovi požeške Podružnice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević organizirali su mirni prosvjed i potpisivanje peticije u Pješačkoj zoni grada Požege, protiv nasilnog uvođenja dvojezičnosti u gradu Vukovaru i drugim gradovima RH koji dobivaju mogućnosti postavljanja dvojezičnih oznaka ukoliko broj pripadnika nacionalnih manjina prijeđe trećinu stanovnika te lokalne zajednice. Peticijom pravaši traže moratorij na tu odluku od narednih 10 godina, jer bi po objavljenim rezultatima popisa stanovništva pripadnici srpske nacionalne manjine s 34,47% stekli pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, te dvojezičnih natpisa na svim javnim mjestima i javnim institucijama.

- Peticija se potpisuje u svim županijskim središtima i većim gradovima. Cilj je peticije prikupiti što veći broj potpisa građana RH, a peticiju će predsjednica stranke Ruža Tomašić 30. siječnja predati predsjedniku Sabora, Josipu Leki. Očekujemo da se u Saboru provede rasprava o dvojezičnosti, te donese odluka o referendumu o dvojezičnosti u Vukovaru. Tražit ćemo i reviziju popisa birača, jer po našim informacijama u npr. jednoj kući u Vukovaru ima prijavljenih 20 pripadnika srpske nacionalne manjine a potrošena količina vode u toj kući je 5 kubika godišnje – istakla je Kristina Čuljak, članica predsjedništva HSP AS, te dodaje da je slična situacija i u nekim našim naseljima gdje veliki broj Srba autobusima organizirano dolaze na izbore iako tijekom godine ne žive na tim adresama.

- Smatramo da uvođenje dvojezičnosti u gradu Vukovaru u ovom trenutku ne treba niti jednom građaninu bilo koje nacionalnosti, a Vukovaru treba otvaranje radnih mjesta, dolazak investicija pa makar bile i iz Srbije, BiH, Njemačke – kaže Kristina Čuljak te dodaje da bi se uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru u ovom trenutku učinila nepopravljiva šteta dostignutoj razini tolerancije i suživota u gradu Vukovaru.