Utorak, 12 Rujan 2017 12:42

Predstavljanje prve slikovne dječje enciklopedije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U ČETVRTAK OTVORENJE NOVE IZLOŽBE U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA -

POŽEGA – Gradski muzej Požega će od četvrtka, 14. rujna biti domaćin najnovije izložbe Hrvatskog školskog muzeja “Bertuchovo slikovno carstvo” koja će predstaviti prvu slikovnu dječju enciklopediju na svijetu.

- Koji začin liječi sve bolesti osim smrti, koje životinje vole putovati, a koje spavati, koje su to životinje cvjetovi, može li ljudima izrasti rog, zašto guštera Baziliska zovu i gušter Isus, koje ptice imaju najljepše frizure, koja su bila najpoznatija turistička odredišta krajem 18. i početkom 19. stoljeća, samo su neka od zanimljivih pitanja na koja ćete odgovore moći pronaći na našoj najnovijoj izložbi „Bertuchovo slikovno carstvo“ Hrvatskog školskog muzeja - istaknula je muzejska pedagoginja i kustosica izložbe Ljiljana Marić.

Friedrich Justin Bertuch živio je u Weimaru, njemačkom gradu u drugoj polovici 18. i početkom 19. stoljeća, u isto vrijeme kada u njemu stvaraju Goethe, Schiller i Herder, njemački književni klasici. Bio je učitelj, biznismen koji je otvorio tvornicu umjetnog cvijeća u kojoj je uglavnom upošljavao žene, otvorio je umjetničku školu, izdavao jedan književni časopis, političke novine i jedan od prvih časopisa za modu, a ono što je najvažnije izdao je prvu slikovnu dječju enciklopediju na svijetu u 12 svezaka. I zbog toga ga zovu i ocem slikovnice.

Enciklopedija je ukupno imala 1.185 stranica s 6.000 ilustracija. Izlazila je od 1790. do 1830. godine. - Bertuch je smatrao da je slikovnica za dijete jednako važna kao kolijevka, lutka ili drveni konjić. U stvaranju slikovnice vodio se principom zornosti smatrajući da ilustracije moraju biti uredne, lijepe i jednostavne, a tekstovi ne smiju biti znanstveni nego djetetu moraju zagolicati maštu, probuditi u njemu zanimanje i zabaviti ga - dodala je Marić.

Na izložbi će malim i velikim posjetiteljima biti prezentirano carstvo uvećanih ilustracija iz Bertuchove enciklopedije s vrlo zanimljivim kratkim popratnim tekstovima, a djeca će moći uživati u nizu interaktivnih sadržaja kao što kuhanje juhe od gljiva učeći na taj način koje su otrovne a koje nisu, upoznati se s različitim začinima, gledati kroz povećalo glavu muhe ili teleći jezik te vidjeti kako bi im izgledala ruka ili lice da je istetovirano maorskom tetovažom iz čijeg jezika smo i dobili ime ovog načina ukrašavanja ljudskog tijela.

Otvorenje izložbe je 14. rujna u 18,00 sati, najavila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, a na otvorenju će sudjelovati Gradsko kazalište Požega s projektom “Drvo bajki”, dok će izložbu otvoriti Nina Pavić mlada najčitateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega.