Nedjelja, 10 Rujan 2017 09:39

Pjesme i plesove svoga kraja prikazalo 11 folklornih skupina a na kraju koncert Snaše

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

16. SMOTRA FOLKLORA „PJESMOM U JESEN“ JAKŠIĆ  -

JAKŠIĆ – Po 16. puta vrijedni članovi HKUD „Slavonija“ iz Jakšića organizirala jem svoju smotru folklora pod nazivom „Pjesmom u jesen“. Na ovoj tradicionalnoj folklornoj priredbi okupilo se 10 folklornih skupina koje su u dvoipol satnom programu prikazali pjesme, plesove i običaje svoga kraja, pred velikim brojem posjetitelja.  Jakšički folkloraši su od svoje smotre napravili trodnevnu manifestaciju, koja je započela fišijadom, a završit će Smotrom dječjeg folklora. 

Uz predsjednika Daria Pažina, sudionicima smotre i posjetiteljima obratio se i načelnik općine Ivica Kovačević. - Čestitam vam vaše dvije decenije postojanja, vaših 20 godina rada društva, koje ste podigli na jedan vrlo visok nivo. Gdje god ste nastupali bili ste ponos općine Jakšić, prezentirali ste naše običaje, Jakšić i Slavoniju. Gostovali ste po cijeloj Hrvatskoj, ali ste bili i naši predstavnici u Europi. Da ste u tome ustrajni govori i 16 godina vaše smotre folklora.

Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević podržavaju sve smotre folklora kao čuvare baštine i običaja, daju im punu podršku, posebno u ovim vremenima kada je cijelu Slavoniju, ali i naše krajeve napustilo mnogo žitelja u potrazi za poslom i boljim životom. - Da dobro je rekao načelnik Kovačević, ovo je manifestacija pjesmom u Jakšić, jer ovdje u Jakšiću vidimo ovoliko ljepote, ovoliko prekrasnih ljudi koji su došli prikazati svoje običaje. Jesen je za nas uvijek posebna, jer se ubiru plodovi, zbraja sve učinjeno tijekom godine, sprema se ljetina. Vrijeme je da zaboravimo sve tegobe, vrijeme je da izađu naše djevojke, snaše, baje, da pokažu svoje ruvo. Ovdje danas možemo vidjeti ovu mladost koja nije zaboravila svoju tradiciju, bogatstvo koje su u ormarima u nasljeđe sačuvale bake i djedovi. Ovo bogatstvo Slavonija mora pokazati - istakao je župan Tomašević, koji je smotru proglasio otvorenom.

IMG 4656Sve je započelo svečanim mimohodom svih sudionika uz pjesmu i ples na ulicama Jakšića, uz svečano ukrašene zaprege i gizdave jahačice i jahače na konjima. Na velikoj pozornici školskih sportskih terena svoje pjesme, plesove i običaje prvo su izveli domaćini HKUD „Slavonija“ Jakšić, a nastavili su KUD Elizabeta Jalžabet, Varaždinska županija, KUD Posavka iz Oborova, Zagrebačka županija, KUD Seljačka sloga iz Baranjskog Petrovog Sela, Osječko-baranjska županija, KUD Sveta Ana iz Vučjaka, kraj Karlovca, KUD  Bratinečko srce iz Bratine, općina Pisarovina, Zagrebačka županija, Matica Slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Vesela Šokadija iz Gundinaca, Brodsko-posavska županija, Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja, Požeško-slavonska županija, te KUD Lovor iz Trnjana, Brodsko-posavske županije. Između nastupa folkloraša, goste su zabavljale svojim urnebesnim situacijama svakodnevnog ruralnog života, snaš' Perka i snaš' Mara iz Vukovara.

Nakon smotre folklora sve sudionike i brojne goste zabavljala je cjelovečernjim koncertom Marija Pavković Snaša koju je pratio domaći TS Srce bećarsko.