Četvrtak, 31 Kolovoz 2017 11:43

Festival Jazz-a atraktivnim izvedbama zadržao publiku cijelu večer

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

4. DAN SEDMODNEVNOG AUREA FESTA POŽEGA 2017. -

POŽEGA - Već treću godinu Aurea festa jednu od festivalskih sedam večeri održava se Festival Jazz-a koji je od prvog dana publika odlično prihvatila, pa to bude jedna od najposjećenijih večeri festivala, sve do zadnjih večeri popularne glazbe i Zlatnih žica Slavonije. Za to je svakako zaslužan Big Band Požega koji je i nekoliko go0dina prije punio kazališnu dvoranu svojim koncertima, vrlo atraktivnim repertoarom i zanimljivim gostima. Sve pod palicom umjetničkog voditelja, sada već legendarnog Zvjezdana Marjanovića Zvekija, koji uspijeva godinama održati na okupu jedan ovakav veliki orkestar.

Sve je započelo revijalnim nastupom, sedam članova vokalno-instrumentalnog sastava Akvarel iz Osijeka, koji je posjetitelje uveo u Jazz večer i držao ih uz svoje izvedbe gotovo sat vremena. Oni su se predstavili raznim uspješnicama u nešto drugačijim izvedbama, no poznate napjeve publika je nagradila pljeskom, pjevajući zajedno s njima.

Od 21 sat na velikoj pozornici nastupio je Big Band Požega, koji okuplja 30-tak glazbenika, koje uglavnom motivira ljubav prema ovoj vrsti glazbe. Predstavili su se s dvadesetak skladbi, onih novih koje sviraju u protekloj godini, te nekoliko hitova i uspješnica bez kojih su ovakvi koncerti nezamislivi.

Uz standardnu postavi Big Banda nastupili su i gosti, vrhunski instrumentalisti i vokalni izvođači, Arsen i Oliver Ereš na saksofonima, trubač Zvonimir Bajević, Boris Popov na udaraljkama i gitarist Ante Gelo, a u nekim skladbama pridružili su im se pojedini članovi grupe Kozmodrum poput Janka Novoselića na bubnjevima, Elvisa Penave na gitari i Gorana Delača na bas gitari. Tako smo imali prilike čuti Mission Imposible, Jump, Ljuljaj me nježno, Living for The City, Soul Bossa nova, Respect, Think, Đelem, Đelem, Moja posljednja i prva ljubav, Uptown Funk, Soil Man, Sweet Home Chicago i druge. Uz skladbe su nastupili i solisti Damjan Pirović, Jelena Korov Ježić, Adrijana Baković, Sanela Soldo Kovačević, Mila Bauković i Nera Mamić.

Po završetku koncerta na velikoj pozornici na Trgu sv. Trojstva nastavak je uslijedio na terasi Kazališne kavane gdje je svirao Kozmodrum, predstavivši se jazzom na poseban način, kao house plesnu glazbu sa jazz elementima što je posebna regionalna atrakcija.

Vino-grada je kao posebnu atrakciju imao na meniju staro jelo, vinogradarski ćevap, požeških vinogradara, koji je revitaliziran u sklopu Muzeja u loncu i vraćen na požeške stolove. Vinogradarski ćevap, jelo sa ražnja, je pekao poznati majstor za ražanj, Ivan Cerovac. Uz ćevap služene su i palačinke s marmeladom od mrke, pripremljenim po starom receptu Domaćinske škole časnih sestara Milosrdnica iz Požege. Ova jela služit će se kao festivalski meni sve do zadnje festivalske večeri u subotu. Degustaciju dobrih vina osiguralo je Kutjevo d.d., vetovačka vinarija Soldo, te vinari kaptolačkog i kutjevačkog vinogorja. Da bi svi na festival došli uređeni, pobrinuo se i Muzejski odjel Stare brijačnice koji će sve do subote uređivati gospodu. U staroj brijačnici rade Mato Raguž, Ivica Matošević i specijalista za brkove, Matija Leninger iz Slav. Broda s legendarnim fitilj brkovima.

Na maloj festivalskoj pozornici na Trgu Sv. Terezije Plesni studio Marine Mihelčić i Plesni klub Boa održavao je plesnu radionicu za sve posjetitelje.

Tekst/foto: Vladimir Protić/T. Protić