Srijeda, 22 Ožujak 2017 12:01

Promocija CD-a ženskog vokalnog sastava Contesse

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAC - U gradskoj vijećnici kompleksa Janković držana je promocija CD-a ženskog vokalnog sastava Contesse. To su mlade i talentirane glazbenice ponikle iz Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac. Tim događajem ujedno se i završava program u prigodi obilježavanja Dana Grada Pakraca. Vokalna skupina Osnovne glazbene škole Pakrac osnovana je 2014. godine kao izdvojeni ansambl Velikog pjevačkog zbora pakračke Škole, a njezin nastanak potakao je zanimanje učenika viših razreda i njihova želja za posebnim repertoarom. Vokalnu skupinu od osam učenica tada je vodila mag. mus. Martina Bator, učiteljica Zbora. Po završetku školovanja i odlaskom nekolicine članica, Vokalna skupina doživjela je promjenu sastava – od 2015. broji četiri. Voditeljica je prof. Tea Silađi, učiteljica Zbora Osnovne glazbene škole Pakrac. Kroz to vrijeme ostvarile su više javnih nastupa, ne samo u Školi, a sudjelovale su i na međužupanijskim smotrama u sastavu Velikog školskog pjevačkog zbora. S njime su u prosincu 2015. izvele cjelovečernji božićni koncert u Pakracu.

U travnju prošle godine u istom su sastavu nastupale na Međunarodnom natjecanju dječjih pjevačkih zborova Vallis aurea cantat u Požegi gdje je zbor osvoji brončanu nagradu. Članice Vokalne skupine zaslužne su za izvedbu mjuzikla “Snježno kraljevstvo“ u Hrvatskom domu u Pakracu 2014. godine. Od svibnja 2016. svojemu nazivu dodale su umjetničko ime „Contesse“ (grofice) koji za njih ima dvostruko značenje. Jedno se odnosi na njihovo glazbeno obrazovanje i jedinstvenu Školu smještenu u dvorcu grofa Jankovića, poznatom i po salonskom muziciranju. Drugo značenje dolazi iz izvedenice pojma „Contesse“ – Con te (tal. s tobom), tako karakteristično osobinom sve četiri nadarene učenice. Vokalni sastav „Contesse“ čine Kristina Zednik, Ana Kobetić, i Marta Filipović, tri bivše polaznice pakračke Osnovne glazbene škole, a četvrta članica Sara Komljenović, polaznica je VI razreda iste škole. 

Njihov repertoar sastavljen je od niza popularnih skladbi, obrada klasične literature te duhovnih i klapskih napjeva. Ono što „Contesse“, uz boju vokala čini jedinstvenima jest način pjevanja i interpretacija različitih glazbenih stilova. Redovite su gošće na koncertima i na različitim društvenim događanjima u Pakracu i Lipiku. U lipnju 2016. održale su svoj prvi samostalni cjelovečernji koncert, a u prosincu iste godine nastupile su uz požeški Tamburaški orkestar u Gradskom kazalištu Požega gdje su ostvarile izniman uspjeh kod publike i izvrsne kritike u više dnevnih listova. Sredinom veljače ove godine održale su samostalni koncert u Lipiku u sklopu 10. koncertne sezone u Lipiku, a u siječnju su snimile i svoj prvi album koji je sada svečano promoviran.

Tekst/foto: G. Vukić