Subota, 18 Ožujak 2017 15:15

Promocija knjige o najhumanijoj akciji Domovinskog rata u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

„POUKE O ČOVJEČNOSTI“ – GRUPE AUTORA  -

PAKRAC – Povodom obilježavanja Dana grada Pakraca u Srednjoj školi Pakrac održana promocija knjige „Pouke o čovječnosti“ kojoj je tema najhumanija akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Naime izvršena je evakuacija pakračke bolnice, odjel psihijatrije 29. 9. 1991. godine. U akciji je spašeno tristotinjak bolesnika od čega 270 bolesnika s odjela psihijatrije, a organizacija i provedba su se zbile uvečer, kada su branitelji iz Pakraca i Prekopakre zajedno s dijelom osoblja bolnice i šest vozača autobusa pod vodstvom Alberta Satala evakuirali bolesnike. Prisutne su kroz program promocije vodili Josip Huška-Gonzo, sudionik evakuacije i Gabriela Sabo-Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Pakraca. Autori i koautori „Pouka o čovječnosti“ nazočili su promociji: dr. Veljko Đorđević, dr. Marijana Braš, dr. Jadranka Pavić, novinar Vlado Čutura i Josip Huška – Gonzo.                                                                         IMG 0698

Ova vrlo zahtjevna i složena akcija je sažeta u 140 stranica tiskanih u boji, koje temeljito obrađuju pripremu i provođenje, a posebno vrijedni zapisi u knjizi su svjedočanstva neposrednih sudionika akcije. Izdavači knjige su Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Grad Pakrac, a o važnosti događaja govori i podatak da će knjiga biti dio redovne literature na studijima psihijatrije i psihološke medicine. U skorijoj budućnosti se planira prevesti knjigu na engleski jezik s ciljem što bolje promocije same akcije. Osvrte na ovu knjigu su u predgovoru napisali predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, brigadni general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, dr.sc. Milan Kujundžić, ministar zdravlja te Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

 - U par mjeseci smo napravili čudo, svi zajedno. Moram priznati, pročitala sam dio knjige i zaplakala, a ja rijetko kada zaplačem. Hvala svima koji su radili na knjizi, koji su se angažirali. Jako sam ponosna što danas stojim pred vama i što napokon imamo knjigu „Pouke o čovječnosti“, knjigu koja govori o najhumanijoj akciji u Domovinskom ratu koja se dogodila upravo ovdje, u Pakracu - istaknula je Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica.

Tekst/foto G. Vukić

glavna1