Četvrtak, 16 Ožujak 2017 14:12

Koracima kraljevske nevjeste Elizabete

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA ORGANIZIRAO U POVIJESNOM DIJELU GRADA INTERPRETACIJU SREDNJEVJEKOVNE POVIJESTI -

POŽEGA – Djelatnici Gradskog muzeja Požega uz pomoć požeških kazalištaraca organizirali su u povijesnom dijelu grada Požega nadasve jedinstvenu interpretaciju srednjevjekovne povijesti pod nazivom „Koracima kraljevske nevjeste“ koja je inspirirana bogatom, preko 800 godina starom poviješću. Osnovna tema je bio boravak kraljice Elizabete u Požegi, gradu koji se u 13. stoljeću, pa i kasnije uvijek nalazio u vlasništvu kraljica, koje su ga dobivale od svojim moćnih kraljeva na dar kao leno. Nisu često dolazile u grad Požegu, neke ga nisu posjetile nikada, a Elizabeta je u gardu Požegi našla svoj spas, spasila živu glavu od progonitelja. Upravo taj posjet bio je tema ovog prikaza u koji su se mogli uključiti i svi zainteresirani građani Požege. Pohod i obilazak pratila je interpretacija srednjevjekovne glazbe i srednjevjekovni pjesmama, a crna kraljica Elizabeta (Kristina Rupert) obratila se i svom puku prigodnim riječima, te ih povela u šetnju gradom. Pratili su je dvorska luda (Anabela Sulić), raspjevana dvorska dama (Ružica Maurus), fratar (Matko Trnačić), te mnoštvo Požežanki i Požežana kojima je kraljica podijelila obilježja kraljevske pratnje.

- U želji da interpretiramo ovaj zaboravljeni i neobični dio srednjevjekovne povijesti našeg grada, Gradski muzej Požega odlučio se za jednu ovako ambijentalnu i životnu interpretaciju zahvaljujući prije svega mladoj povjesničarki Kristini Rupert čija je to ideja. Kroz ovu šetnju gradom podsjećamo na zaboravljeni, neobični i slabo poznati dio srednjovjekovne povijesti našeg grada koji je bio grad ugarskih kraljica, ali i želimo ljudima približiti ideju šetanja po gradu po zaboravljenim mjestima koja imaju svoju priču - rekla je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

- Cilj je taj da upoznamo Požežane kako je Požega u srednjem vijeku bila kraljevska nadarbina, kraljice bi dobivale Požegu kao leno, kao poklon nakon što bi se udale u kraljevsku obitelj, za kralja. Šetat ćemo od lokaliteta do lokaliteta koji još postoje od srednjeg vijeka. Od Muzeja do crkve sv. Duha, koja je tada zvala crkva sv. Dimitrija, do crkve sv. Lovre koja se tada zvala crkva sv. Marije, pa sve do Starog grada koji je tada bila kraljevska utvrda. Na kraju navraćamo do danas novo obnovljenog Trga sv. Terezije gdje će svi popiti srednjevjekovni čaj od 7 trava i biljaka koje je pripremio PDG Livak. Nisu se čak ni sve kraljice pojavljivale ovdje u Požegi, nego su kao za gospodarice prikupljali porez u njihovo ime. Dobivale su novac s ovih prostora. Jedino kraljica Elizabeta i njena kćer Marija, dok su bile proganjane od hrvatskog i ugarskog plemstva ipak svratile u Požegu. Nisu dugo boravile, a na kraju tog njihovog bijega kraljicu Elizabetu su utopili kod Zadra. Kralj Zigmung je Mariju spasio jer se baš tada vraćao iz križarske vojne. Kasnije je on pozvao sve to plemstvo u Križevce na Sabor, no ne pomirbu kako su oni mislili, nego ih je tamo sve pogubio - ispričala je povjesničarka Kristina Rupert, koja je glumila crnu kraljicu Elizabetu, za koju kaže da je bila dosta nemilosrdna.