Četvrtak, 18 Veljača 2016 10:45

5. Županijski kulturni Mozaik najavljen za 16. travnja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SKUPŠTINA ZAJEDNICE KULTURNIH UDRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Svi članovi Skupštine Zajednice kulturnih udruga požeško-slavonske županije suglasili su se da i u budućem četverogodišnjem mandatu ostane isto rukovodstvo koje je dobro vodilo zajednicu. Tako je predsjednik ostao Mirko Čačić, a tajnica Ana Pirović, a potvrđeni su mandati Predsjedništvu i Nadzornom odboru. Članice Zajednice su sva kulturno umjetnička društva, zavičajna društva plesne radionice, pjevačka društva, gradska glazba, društva pisaca i likovnih umjetnika i dr.

Po 5. jubilarni puta Zajednica će organizirati Županijski kulturni Mozaik kao središnju priredbu kulturno-umjetničkog amaterizma u Županiji, koji će biti ujedno i izlučna županijska smotra folklora na kojoj se bira društvo koje će predstavljati županiju na državnim smotrama, ove godine u Čakovcu i Koprivnici. Stoga Mozaik prati stručno povjerenstvo državnog ranga. Mozaik će se održati 16. travnja u Sportskoj dvorani OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu, uz suorganizaciju KUD Berda Brestovac.

Zajednica će biti i suorganizator Smotre pjevačkih skupina „Pivaj diko, ja ću ti polagat“ koja će se održati u Biškupcima 30. travnja uz domaćinstvo KUD Šijaci. Najbolja pjevačka skupina predstavljat će županiju na Susretu malih vokalnih sastava u Bjelovaru u listopadu.

I ove godine Zajednica će organizirati nekoliko radionica i seminara o plesu, glazbi, sviranju tradicijskih instrumenata, nošnjama, izradi tradicijskih frizura i dr. Posebno se dao naglasak na skupštini poticanju osnivanja folklornih društava u sredinama gdje ih nema, obnavljanju KUD-ova u sredinama gdje su prestala s radom. To su prije svega, općinsko središte Čaglin i gradsko središte Kutjevo, koje jedino od tih središta nemaju svoje KUD-ove, a tu su još neka veća naselja, posebno koja su u prošlosti imala svoja folklorna društva.

Tekst/foto: Vladimir Protić