Četvrtak, 18 Veljača 2016 09:45

„Sve dok Papuk šumi“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBJAVLJENA DRUGA ZBIRKA PJESAMA VELIČKE AUTORICE DANICE RONČEVIĆ -

VELIKA - Svjetlo dana ugledala je pisana riječ i stihovi veličke pjesnikinje i autorice Danice Rončević. „Sve dok Papuk šumi“ naziv je autoričine druge zbirke pjesama, a možemo slobodno reći da je nastavak prve zbirke „Veličke staze“ objavljene 2008. godine.

 danica roncevic- Nastavak je iskazivanja ljubavi prema čovjeku, prijatelju, narodu smještenom u veličku tradiciju, prostor i ljepotu Papuka koji nadvisuje Veliku i čini joj štit. Pjesnikinja piše s namjerom da njene stihove čitaju upravo Veličani jer će oni najbolje doživjeti emociju koju je u svoje stihove prenijela direktno iz srca. Međutim, ukoliko ih budu čitali i oni koji nisu nikada bili u Velikoj poželjet će doći i vidjeti što je to tako snažno nadahnalo pjesnikinju – ističe urednica knjige Mirjana Franculić, prof. i dipl.knjiž.

Tematske cjeline zbirke su Sve dok Papuk šumi, Sve što želiš, Pitaj srce, Nismo mi anđeli, Bećari i bećarci, a na 80 stranica nalaze se pjesme vezane uz tradiciju, prirodu, obitelj, djetinjstvo, prijateljstvo, ljepotu, vjernost, karakternost i postojanje.

- Sve dok Papuk šumi naslovna je pjesma istoimene zbirke koja nam odmah na početku govori da će se šum Papuka, šum bogatih izvora, šum šaptaja naroda i šum prošlih vremena čuti kroz cijelu zbirku. Već smo u prvoj zbirci mogli zaključiti da je Danica lirski pejsažist nepokolebljivog povjerenja u tradiciju, ljude i običaje. Preplitanje tema i motiva podsjeća na slavonski vez na košuljama bećara; ritmičnost koja nastaje čitanjem asocira na zvuke tamburice, a jačina osjećaja koji se prošire dušom dok čitamo podsjećaju na teški rad Slavonaca na omiljenoj im oranici – dodaje Mirjana Franculić.

Veličanka Danica Rončević život promatra riječima koje se slažu u stihove i stvaraju sliku njenih misli, a izgovorene glasno, čitanjem, postaju svjedoci i tako izgovorene postaju još snažnije. Svoje stihove autorica je odlučila obgrliti fotografijama Vlade Bošnjakovića, a koje prikazuju upravo ljepote veličkog kraja.

Zbirka pjesama „Sve dok Papuk šumi“ za tisak je pripremljena i otiskana u Agenciji za marketing Kruna u Požegi, izdavaču Kronike požeško-slavonske, a izašla je u nakladi od 300 primjeraka. - Ovim putem se želimo zahvaliti Danici Rončević na suradnji te joj želimo puno uspjeha s ovom zbirkom i svim budućim stihovima koji će izaći iz njenog pera. Danica redovito sudjeluje na natječajima našeg tjednika Kronika za kratke priče i pjesme koje pripremamo upravo za naše lokalne autore te im time dajemo i prvi korak ka ovome, izdavanju svoje vlastite zbirke pjesama – rekla je Lana Protić Malbašić, grafički urednik zbirke te tjednika Kronika požeško-slavonska.

Tekst/foto: Vladimir Protić