Ponedjeljak, 19 Lipanj 2023 09:18

Održana jubilarna 40. Međunarodna smotra folklora LIDAS u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLETERNICA - Ulice i trgovi grada Pleternice ugostili su jubilarnu 40. Međunarodnu smotru folklora Lidas. Svi folkloraši, pjevačke skupine na čelu s konjanicima i svečano ukrašenim zapregama prošli su ulicama i usput okupljenim Pleterničanima i njihovim gostima prikazali dio svoje bogate baštine, prikazali svoju nošnju, ples i pjesmu. Ukupno je ove godine na Lidasu nastupilo 13 KUD-ova, folklornih skupina, pjevačkih i plesnih skupina.

Smotra folklora s pojedinačnim nastupima svih sudioniuka održala se na prepunom Trgu bećarca gdje su stotine posjetitelja i gostiju grada Pleternice došli popratiti ovaj kulturni događaj. Sve je na početku pozdravio predsjednik KUD "Orljava" Pleternica, Renato Brankovan, pleternička gradonačelnica Marija Šarić i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je smotru i proglasio otvorenom. Predsjednik Brankovan i gradonačelnica Šarić uručili su i nekoliko zahvalnica za one koji su ovo folklorno društvo i ovu smotru stvarali i sudjelovali svih ovih godina u njenom održavanju.

Prvi nastup su imali najmlađi, djeca iz Dječje skupine KUD "Orljava" Pleternica, a zatim starija folklorna skupina koja je prikazala običaj ispraćanja mladenke i dolaska u kuću mladoženje i njegovih roditelja. U nastavku nastupili su KUD Zavičajno društvo "Rama" Pleternica, KUD Bektež iz Bekteža, KUD "Slavko Janković" iz Šiškovaca, KUD "Salinovec" iz Salinovca, UKPD "Ukrajina" iz Slavonskog Broda, KUD "Mak" iz Trnovca Bartolovečkog, Pjevačka skupina UKPD "Ukrajina" Slav. Brod, Prva pjevačka konjica "Sinđir" iz Županje, KUD "Zrin" iz Legrada, Folklorni Ansambl Požega iz Požege, KUD "Svilenka" iz Buka, KUD "Napredak" iz Podravskih Podgajaca, HKUD "Vladimir Nazor" iz Sombora.