Petak, 16 Lipanj 2023 08:27

Folklorni ansambl Požega gostovao na Međunarodnom CIOFF festivalu u Plzenu u Češkoj Republici

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLZEN / ČEŠKA - U sklopu projekta „Požega, čuvajmo tradiciju“ Folklornog ansambla Požega i partnera Grada Požege, koji je prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija kroz Programe zaštite na pokretnim kulturnim dobrima u 2023. godini, Folklorni ansambl Požega kao članica UNESCO-ove organizacije CIOFF Hrvatska gostovao je na Međunarodnom CIOFF festivalu u Plzenu u Češkoj Republici od 7. – 11. lipnja 2023. godine. Tijekom petodnevnog boravka u Češkoj odrađeno je 14 nastupa, a osim nastupa u gradu na glavnoj i pomoćnim pozornicama, nastupi su održani u bolnici, 2 škole te domu umirovljenika. Članovi ansambla sudjelovali su i u Povorci Plzenskim ulicama te su organizirali učenje bećaraca za ostale sudionike Festivala.

Kao znak podrške u ime Grada Požege i gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića, Festivalu je prisustvovala i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti koja je zajedno s voditeljem folklorne večeri Festivala Zlatne žice Slavonije, Nikolom Kramarom, predstavila i prezentirala bogati program najvećeg i najstarijeg festivala tamburaške glazbe u Hrvatskoj te održala radni sastanak s Michaelom Vondračkovom, direktoricom Međunarodnog CIOFF festivala u Plzenu.

Pročelnica Petrović kao i članovi Folklornog ansambla Požega posjetili su Plzensko Gradsko poglavarstvo gdje su ih svečano primile Kvetuše Sokolova, pročelnica za kulturu Grada Plzena te Michaela Vondračkova, direktorica Međunarodnog CIOFF festivala u Plzenu.

Nastup Folklornog ansambla Požega podržala je i Ljiljana Pancirov, Veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici te je izrazila podršku provedbe ovog projekta kao i buduće međunarodne suradnje Folklornog ansambla Požega i čeških beseda koje su zastupljene u Požeštini. Česi su u Hrvatskoj prema sociopolitičkom statusu stara nacionalna manjina s dugotrajnom prisutnošću na ovim prostorima, poznati po dobroj organiziranosti i usto kvalitetno integrirani u hrvatsko društvo. Kako bi nastavili međusobnu dobru suradnju, u planu je uzvratno gostovanje Plzenskog ansambla na festivalu Zlatne žice Slavonije 2023.