Srijeda, 27 Veljača 2013 10:22

Za ovogodišnju smotru tema Vašar

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA KUD POLJADIJA GRABARJE  -

 

 

GRABARJE – Selo Grabarje bilježi dugu tradiciju folklora i kulturno umjetničkog druženja, jer su KUD imali i prije 56. godina, no društvo je zamrlo, pa se današnji oblik KUD-a Poljadija Grabarje pojavljuje prije 12 godina. Od obnoviteljske skupštine društvo radi sve bolje i sve aktivnije učestvuje u svim folklornim i kulturnim događanjima. Danas u folkloru djeluju dvije sekcije, odrasli folklor s 50-tak članova i dječja folklorna grupa sa 22 člana.

 

IMG 2853- Probe se održavaju svakog petka, a pred nastupe i svaki dan, ovisi o potrebi, jer imamo dosta nastupa, prošle godine 16 – kaže voditeljica Brankica Potnar, koja priprema koreografije i uvježbava nastupe s članovima. Kako već duži niz godina Grabarčani svojoj smotri daju uvijek i neku temu kojoj se posveti smotra, ove godine će za temu biti postavljen Vašar, stari dakako, onakav vašar kojega pamtimo iz mladosti naših baka i djedova, kojih se sjećamo s nostalgijom.  

 

IMG 2849KUD Poljadija prošla je sa svojim nastupima cijelu Slavoniju, Podravinu i kontinentalnu Hrvatsku, nastupili su i na Đakovačkim vezovima gdje su prikazali običaj pastirenja, a sekcija mladih izborila je plasman na državnu smotru dječjeg folklora u Kutini. Posebno su ponosni što su prošle godine cijelo društvo, svi članovi, njih 65 otišli nam jednodnevni izlet na Plitvička jezera.

 

Podršku radu KUD-a Poljadija daje županija, a financijsku podršku i za ovu godinu najavio je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha i tajnica Zajednice kulturnih udruga županije Ana Pirović. Društvo s najvećim iznosom potiče grad Kutjevo, na čijim manifestacijama sudjeluju folkloraši iz Grabarja. Zaslužnim članovima uručene su nagrade i cvijeće svečarima.