Četvrtak, 28 Veljača 2013 09:34

Preko 1000 mladih prošlo kroz GFR

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OBILJEŽENA 40. OBLJETNICA UDRUGE GFR – FILM VIDEO -

POŽEGA - Kino klub požeške Gimnazije proteklog je vikenda obilježio 40 godina od osnutka. Obljetnicu su obilježili programom u konferencijskoj dvorani Gimnazije u Požegi, a tom prilikom uzvanici su imali priliku pogledati prošlogodišnjeg pulskog pobjednika film «Pismo ćaći» te prvi film Kino kluba «Ništa nas ne smije iznenaditi», snimljen davne 1975. godine.

- Pet godina nakon osnivanja Kino kluba Gimnazija počela je s radom i Filmska radionica koja je 1994. godine registrirana prema novom Zakonu o udrugama kao GFR – film i video. U ovih 40 godina možda najvrijednije je da je kroz udrugu prošlo preko 1000 mladih kroz različite projekte i filmove, da je snimljeno preko 250 filmova koji su prikazani i nagrađivani na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu – istaknuo je voditelj GRF-a Željko Balog.

Udruga je prije 20 godina pokrenula i program Art kina, koji je Požežanima u prostorijama udruge svakog drugog četvrtka jedino mjesto na kojem mogu pogledati filmska ostvarenja. Kao najupečatljivije ostvarenje udruge Željko Balog ističe pokretanje Hvratskog festivala jednominutnog filma koji će se ove godine održati po 21. put 29. svibnja do 1. lipnja, a koji je u naš grad u proteklih 20 godina doveo posjetitelje i filmove iz cijelog svijeta te nas stavio visoko na kartu u svijetu festivala i filma.

Vrlo važan je i projekt obrađivanja, digitaliziranja i pohranjivanja cjelokupne arhive GFR-a koja je time sačuvana od zaborava i predstavlja vrlo važan dokument u povijesti grada Požege i rada ove udruge.

- U narednim godinama u planu je nastavak ogranizacije Festivala jednominutnog filma, održavanje programa Art kina, snimanje novih filmova, a započeli smo i s projektom u dvije požeške srednje škole, Gimnaziji i Katoličkoj gimnaziji, put do filma za 80 dana pod radnim nazivom „Od 1 do 5“. Znači filmovi će biti od jedne do pet minuta i želimo da što veći broj razreda snimi svoj film, a imaju odličnih ideja, kako bi vidjeli koliko su sami sposobni realizirati tako nešto. Svi filmovi potom bi bili prikazani  na jednoj otvorenoj projekciji u sklopu obilježavanja Dana škole - dodao je na kraju Željko Balog.