Utorak, 07 Lipanj 2016 14:43

Podravska banka pristupa SEPA sustavu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

(PROMO ČLANAK) -

KOPRIVNICA - Podravska banka je s 6. lipnjom 2016. pristupila SEPA sustavu koji omogućava brži i transparentniji način zadavanja i zaprimanja naloga u prekograničnom i nacionalnom platnom prometu denominiranom u euru.

SEPA (eng. Single Euro Payments Area), kao jedinstveno područje plaćanja u eurima, omogućuje stvaranje jedinstvenog tržišta za platne usluge u kojemu je građanima, poslovnim subjektima i javnim tijelima moguće izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima primjenom jedinstvenih modela i postupaka koji se jednako primjenjuju na cijelom SEPA području. To područje obuhvaća 28 država članica Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Monako i San Marino.

Riječ je o sustavu koji omogućava brži, transparentniji i jasnije definiran način zadavanja i zaprimanja naloga u prekograničnom platnom prometu denominiranom u euru, u odnosu na ranije razdoblje kada se platni promet radio preko mreže međubankovnih računa u inozemstvu.

Jedna od najvećih prednosti za izvoznike je skraćenje roka odobrenja banke primatelja sredstava. Nakon 6. lipnja, kod prekograničnih platnih transakcija te nacionalnih platnih transakcija u eurima, rok za odobrenje računa pružatelja platnih usluga primatelja plaćanja (banke primatelja sredstava) mora biti odobren najkasnije do kraja sljedećeg radnog dana od dana izvršenja plaćanja.

Prednosti koje donosi SEPA za klijente:
• uklanjanje tehničkih i pravnih barijera između zemalja koje podržavaju plaćanja u eurima
• sigurniji i brži način plaćanja u eurima unutar zemalja članica EU/EEA (područje Europskog gospodarskog prostora)
• zajednički standardi, brža i pojednostavljena obrada koje će poboljšati novčani tijek, smanjiti troškove i olakšati pristup novim tržištima
• „end to end“ prijenos informacija o plaćanju korisnika, neprekinutost obrade
• dodatne funkcionalnosti vezane uz izvršenje nacionalnih kunskih naloga (inovativne i konkurentne SEPA platne usluge) koje će povećati učinkovitost poduzeća i javne uprave)
• prednosti koje proizlaze iz povećane konkurencije na tržištu plaćanja

Tekst/foto: Promo