Utorak, 27 Svibanj 2014 10:42

Proizvodnja je kompjuterizirana i gotovo ekološka

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

U OBNAVLJANJE STAKLENIKA U DOBROVCU TVRTKA MBM ULOŽILA 11 MILIJUNA KUNA -

LIPIK – U staklenicima u Dobrovcu, nadomak Lipika, sve je spremno za treću po redu sezonu berbe paprike i drugu sezonu berbe rajčice. - Proteklih dana se intenzivno radilo na tzv. pinciranju, odnosno kidanju viška grana sa stabljika paprike kako bi se biljka rasteretila. Sada će ona davati bolje plodove. Isto tako, skidaju se deformirani plodovi i ostaju oni najbolji – kazao je voditelj proizvodnje Hrvoje Hađim. - Ove godine smo počeli s proizvodnjom grapolo rajčice, prošle godine smo imali drugu vrstu. Njena stabljika naraste 12 do 15 metara no, ne ide sve u visinu nego se smota kako bi se mogla obrati. Prije početka berbe također se skidao višak plodova. Na jednoj kitici ih treba biti pet pa su radnici radili na odbrojavanju i skidanju viškova, u suprotnom bi plodovi bili mali. Na jednoj stabljici rajčice ima 13 kitica s pet plodova – pojasnila je tehnologinja Dajana Grubić.
U dobrovačkim staklenicima prije rata se proizvodilo cvijeće a nakon rata, IMG 9672teško oštećeni, godinama se nisu koristili. Dio staklenika, ukupne površine 2,5 hektara, 2011. godine je kupila zagrebačka tvrtka MBM nakon čega je hektar i pol obnovljen i u staklenicima je posađena paprika. Godinu dana kasnije obnovljen je i ostatak staklenika gdje je posađena rajčica. Treba reći kako su staklenici obnovljeni na najsuvremeniji način i da je proizvodnja u njima maksimalno kompjuterizirana. Svaka biljka je posađena u posebnoj kocki, po tri na jednom jastuku, i naravno, u pravilnim razmacima a dobiva točno određenu količinu vode po sustavu 'kap po kap'. Temperatura i vlaga su stalni i kompjutorski regulirani tako da je proizvodnja u stakleniku moguća gotovo kroz cijelu godinu. Naime, svaka paprika raste po žici do visine između tri i četiri metra a berba traje u slojevima, sve do kraja studenoga ili početka prosinca. Isto vrijedi i za rajčicu. Nakon toga se staklenik čisti i sve se priprema za novu sadnju u veljači i ožujku.
- Važno je istaći da je grijanje ovdje organizirano na biomasu što je mnogo jeftinije nego da se koriste plin ili mazut. Također je cijela proizvodnja gotovo ekološka. Naime, nametnike koji se pojavljuju na biljkama ne uništavamo tako da ih prskamo raznim otrovnim sredstvima nego ih uništavaju prirodni IMG 9684predatori koje smo nabavili. Tu je i stotinu bumbara koji oprašuju biljke. Drugim riječima, u stakleniku smo stvorili uvjete kao u prirodi. Uništavanje nametnika prirodnim predatorima je skuplje ali je zdravo – kazao je Hađim. Sva proizvodnja iz staklenika, dodao je, namijenjena je domaćem tržištu.
U obnovu 2,5 hektara staklenika tvrtka MBM je utrošila oko 11 milijuna kuna od čega su 2,5 milijuna kuna iz Ministarstva poljoprivrede a ostatak su klasični krediti. Slijedećih godina u planu je gradnja novih staklenika u blizini postojećih. - Da bi se proizvodnja isplatila potrebno je imati 5 do 6 hektara povrća. Zemlje imamo ali, obzirom na postojeću krizu, teško je reći kada ćemo ići na proširenje. Mi sada uspijevamo prodati sve što proizvedemo ali po nepovoljnim uvjetima. Uvoz je velik i cijene su na tržištu nerealno niske obzirom na troškove koje imamo. Trenutno je npr. hiperprodukcija u Nizozemskoj i to će neminovno našim proizvodima rušiti cijenu. Nedavno sam bio u Sloveniji kod jednog proizvođača čiji su proizvodi 40 posto skuplji od uvoznih ali ih Slovenci ipak kupuju. Kod nas nacionalna svijest nije tako razvijena i naši ljudi gledaju samo da je jeftinije a ne kakvo je i odakle je – kazao je Mladen Baković vlasnik MBM-a.
Tijekom sezone u staklenicima je zaposleno 14 radnika.