Četvrtak, 29 Svibanj 2014 10:38

Najbolje ocjenjene mlade graševine Jakobović, Krauthaker i Tandara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VINO-KAP: 7. ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE VINA  -

KAPTOL – Ovogodišnje 7. Županijsko ocjenjivanje vina koje se održavalo u okviru manifestacije Vino-Kap u Kaptolu, na koje je pristiglo 127 vina na ocjenjivanje, donijelo je čak četiri šampiona u kategoriji mlade graševine roda 2013. godine.
Tako su iz ruku požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, pehare i priznanja za svoje šampionske graševine primili Vinarstvo i podrumarstvo Branka Jakobovića iz Vetova, čak dvije, Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, te graševina Obiteljskog gospodarstva Tandara iz Kutjeva. - Dragi vinogradari i vinari, koji radom svojih žuljevitih ruku stvarate ovu vinsku kapljicu da bi mi svi uživali. Vi pronosite tradiciju i kulturu ovog kraja,a nama dajete svake godine sve bolje i kvalitetnije proizvode. Čestitam svima vama koji ćete i sutra nastaviti, bez obzira na sve teškoće, a danas ćete dobiti i nagrade, jer dobro je natjecati se, jer osim nagrade za trud dobivate i mogućnost prezentacije vašeg vina, svoje obitelji i ovih prostora – rekao je župan Tomašević na uručenju priznanja.
- Zadovoljni smo jer nam već nekoliko godina Kaptol leži i osvojili smo pregršt medalja. Potvrđuje se kvaliteta naših vina. Očekivanja su uvijek velika i zbog toga radimo na dobrim vinima. Ocjenjivanja nam nisu prioritet zbog čega radimo, nego eto jedno mjesto gdje se možeš usporediti, gdje možeš dobiti saznanja o vrijednosti onoga što radiš, kada te netko drugi potvrdi. Sada vidimo gdje smo i dali vrijedi to što radimo, jer prošla godina je bila teška godina. Ova nova vina još nismo pustili u prodaju, jer princip naše kuće je da vina još malo sazore, tek nakon 10 mjeseci odležavanja idu u prodaju. Još će to sve malo leći na svoje mjesto, pogotovo što očekujem da će se ova svježa vina sa dobrim kiselinama dobro i čuvati – istakao je Branko Jakobović, koji je osim osvajanja šampiona za dvije mlade graševine dobio i zlatnu medalju za graševinu izborne berbe te dvije srebrne medalje za graševine i frankovku.
Na vinskoj karti kutjevačkog vinogorja sve više je prisutna i obitelj Tandara koja za svoja kvalitetna vina dobiva sve više dobrih ocjena i cijenjenih nagrada. Uzorak graševine berbe 2013. postao je šampionsko vino, dok je za još jednu graševinu osvojeno zlatno priznanje, te srebrna medalja za rajnski rizling. – Ponovio se uspjeh od prijašnjih godina i jako smo zadovoljni s ocjenjivanjem u Kaptolu, jer evo sad smo uz zlatne medalje dobili i titulu šampiona za prošlogodišnju graševinu. trudimo se radimo, nastojimo biti konstantno dobri, a to pokazuju i nagrade iz godine koja je bila dosta teška. Uspjeli smo proizvesti vrhunsko vino jer smo se puno više trudili u podrumu. Imamo i više znanja, a uz trud rezultat uvijek dođe. Od vina iz berbe 2013. godine krenula su nam na tržište tek vina u litri, dok sa buteljama još čekamo dozrijevanja, da bude još bolja – rekla je Zorica Tandara, sve uspješnija kutjevačka vinarka.
Vrijedna Udruga vinogradara, vinara i voćara iz Kaptola ove godine upriličila je i jednu novinu, a to je prvo Javno ocjenjivanje vina u koje su se uključili svi posjetitelji. Na kušanje im je bilo ponuđeno 15 uzoraka, a najbolje ocjene dobila je graševina Hrnjevac vinogradara i vinara Dražena Čakalića. Njemu je predsjednik udruge Ferdinand Novak uručio pehar i priznanje. Inače zbog teške gospodarske i financijske situacije udruga ove godine nije organizirala tradicionalni sajam Vino-kap, nego samo popratnu manifestaciju ocjenjivanja vina, a sajam će organizirati kada dođu bolja vremena.