Četvrtak, 27 Travanj 2023 17:12

Proširena sjednica Gospodarskog vijeća HGK Požega pod vodstvom novo izabranog predsjednika Gorana Šutala

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Članovima Gospodarskog vijeća HGK Županijska komora i zainteresiranim gospodarstvenicima održano je predavanje i predstavljanje novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koje je predstavio Tomislav Njegovan, voditelj službe za pravne poslove u HGK. Edukacija je obuhvatila i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, ugovor o radu za sezonske poslove, usklađivanje s novim EU direktivama, sadržaj pisanog ugovora o radu, mogućnost produžetka razdoblja probnog rada, mogućnost privremenog rada od kuće, uvjeti i zapreke za zasnivanje radnog odnosa, rad putem digitalnih radnih platformi, usklađivanje poslovnog i privatnog života, uvjeti rada i plaće.

Nakon edukacije Održana je 2. sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Požega na kojoj je predstavljen plan za buduće razdoblje u kojem će djelovati novo vodstvo u mandatu 2023. – 2027. Na samom početku svima se uvodno obratio novo izabrani predsjednik Županijske komore Požega Goran Šutalo, te je zahvalio bivšem predsjedniku Luki Balenoviću na dugogodišnjem radu.

Inače na prošloj sjednici Gospodarskog vijeća HGK uz novog predsjednika izabrana su dva dopredsjednika, Zdenko Prskalo iz tvrtke Magma d.o.o. Požega i Nevia Straga iz tvrtke Straga Trans d.o.o. Lipik.

Novi predsjednik Šutalo je u svom obraćanju planova iznio nove zamisli, nove prijedloge rada koji bi taj rad učinio boljim, djelotvornijim i transparentnijim: - Dolazim iz sektora gdje se obavlja metaloprerađivačka proizvodnja i u svom sastavu tvrtki imam trgovinu i dio turizma, tako da znam veliku problematiku koja je kod nas i što je to bitno. Bitno je da ne želimo uvoziti radnike s drugih tržišta, nego da što više utječemo na našu bazu koju imamo. Da pokušamo zainteresirati našu djecu i učenike za ono što mi ovdje imamo, da vide kakvu tehnologiju posjedujemo. Želio bih da naš dio tehnologije prezentiramo, jer su tvrtke dosta napredovale u posljednjih nekoliko godina, moramo to pokazati našoj djeci jer oni to ne znaju. Mislim da ćemo s tim dobiti jedan plus, a isto tako, one tvrtke koje su spremne da daju stipendije određenim ljudima, da to sve spojimo i dođemo do nekih rezultata.

Druga stvar je odnos s javnosti preko medija, moramo izvještavati dio naše županije o događanjima u našim tvrtkama. Često slušamo neke polovične informacije koje naša javnost ne bi trebala tako čuti, već bi se trebali znati točni podatci. Ako je nešto loše i dobro, mora doći iz usta ovih tvrtki koje to i rade. Želio bih da bude takav odnos s medijima, da ih pozovemo i tako izvijestimo javnost o određenim stvarima. To su neke sitnice, ali važni koraci koje moramo poduzeti kako bi krenuli prema naprijed. Moramo promijeniti dosadašnji rad Županijske komore - iznio je Goran Šutalo.

Marko Dumančić, tajnik u Uredu ŽK HGK Požega iznio je niz pšodataka o razvoju i transformaciji HGK kao komorskoj instituciji koja je počela rad u novom obliku.

Članove GV HGK pozdravili su i dali punu podršku u novom radu i novom rukovodstvu, a zahvalili su se i dosadašnjem rukovodstvu ŽK HGK Požega i Luki Balenoviću kao predsjedniku, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Novi predsjednik Goran Šutalo zahvalio se dosadašnjem predsjedniku Luki Balenoviću i uručio mu poklon za sjećanje.