Srijeda, 26 Travanj 2023 10:19

Na 16. Županijsko i međunarodno ocjenjivanje vina "Vino-kap" u Kaptolu prispjelo 157 uzoraka vina

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KAPTOL - Udruga vinogradara, vinara i voćara "Vino-kap" iz Kaptola organizirala je i ove godine 16. Županijsko i međunarodno ocjenjivanje vina 2023. na koje je ukupno prispjelo 157 uzoraka vina. Ocjenjivanje je i ove godine međunarodnog karaktera jer su prispjela 52 uzorka vina iz susjednih država, najviše iz Mađarske. Vina su ocjenjivala ukupno 19 ocjenjivača, raspoređena u tri komisije koja je svaka imala preko 50 uzoraka, što je priličan napor i sigurno će trajati cijeli dan. Komisiji je predsjedavao prof. dr. sc. Josip Mesić, sa Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega. Svi uzorci vina prošli su kemijsku analizu koju je obavio Vinum Academicum - podrum Podgorje.

 - Zadovoljan sam ovim, gotovo rekordnim brojem uzoraka vina na ocjenjivanju, što svakako kazuje da vinari trebaju ovakva ocjenjivanja, jer i sami žele da se uvjere i dobiju potvrdu o kvaliteti njihovih vina.  Svatko je za svoje vino subjektivan, ali nakon ovako respektabilne ocjenjivačke komisije poznatih i certificiranih enologa, sommeliera i priznatih vinskih stručnjaka sigurno će dobiti najbolji uvid u kvalitetu svojih vina. Zahvaljujem i članovima komisije koji će danas imati jako težak zadatak i ocijeniti sva prispjela vina - istakao je predsjednik  Udruge Vino-kap Ferdinand Novak koji je napomenuo da će se osim Županijskog i Međunarodnog natjecanja održati i posebno natjecanje za Pinot sivi.

Sve je pozdravio načelnik Općine Kaptol istakavši da je ovo najveće ocjenjivanje vina u Požeško-slavonskoj županiji koje će općina uvijek podupirati kao vinogradarski i vinski kraj, a natjecanje je službeno otvorio zamjenik županice Ferdinand Troha čestitavši organizacijskom odboru na odličnoj organizaciji ocjenjivanja, vinarima na odličnom odazovu na natjecanje i samoj komisija na teškim zadacima koji su pred njima, degustirati i ocijeniti 157 uzoraka.