Četvrtak, 19 Rujan 2019 16:13

Uz profesore i hrvatske studente grožđe brali studenti iz Francuske, Japana i Španjolske

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI ORGANIZIRALO MEĐUNARODNU BERBU GROŽĐA ZA PROIZVODNJU PJENUŠAVIH VINA -

Veleučilište u Požegi već 15-tak godina u sklopu svoga Studija vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo ima na lokaciji iznad Vetova zasađeno oko 5,5 ha vinograda sa 30.000 trsova. Vinograde uređuju i brigu o vinogradima vode stručne osobe i profesori, ali i studenti. Oni su zaduženi svaki za svoje redove loze o kojoj se brinu od orezivanja pa do berbe. Također u nastavnom objektu Klijet i spremište vina gdje se obrađuje grožđe i proizvodi vino svaki student ima svoju bačvu u kojoj njeguje vino. Sada u vrijeme berbe u vinogradima je uvijek živo, a pravoj Međunarodnoj berbi nazočili su i mediji, jer su u berbi sudjelovali studenti iz francuske, Japana i Španjolske.

Prošla godina bila im je rekordna, kako po količinama ali i kvaliteti, no prema riječima mr. sc. Josipa Mesića, pročelnika poljoprivrednog odjela, ni ova neće puno zaostati za prošlogodišnjom, rekordnom berbom. - Ova godina, iz vinarskog aspekta, će biti jedna vrlo lijepa godina pod uvjetom da su vinogradi očuvani od zaraza koje su harale u proljeće. Trenutno nam značajne štete radi divljač, no grožđe je izuzetno zdravo. Danas beremo sortu Syrah za pravljenje pjenušca. A crne sorte ćemo brati idući tjedan kao na primjer Pinot crni. Ovo danas je međunarodna berba jer kod nas od trećeg mjeseca borave kolege iz Japana, a trenutno je ovdje dvoje kolega iz Francuske, dok u ponedjeljak dolazi kolegica iz Španjolske te šest kolega iz Francuske na stručnu praksu. Od sorata imamo Graševinu, Pinot sivi i bijeli, Muškat žuti, Chardonnay, Sauvignon, a od crnih sorata tu su Merlot, Syrah, Zweigelt, Pinot crni, Cabernet. Ove ćemo godine proizvesti od 25do 30.000 litara vina.

U ovu Međunarodnu studentsku berbu odazvao se i požeški gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Ferdinand Troha koji su bili oduševljeni odličnim stanjem vinograda i viđenim urodom grožđa, potpuno zdravog i bez ikakvih bolesti koje je dovedeno do same berbe. Syrah se bere nešto ranije budući da ide u proizvodnju pjenušavih vina pa mora imati malo više kiselina. - Svakako da se rado odazivamo na pozive Veleučilišta u Požegi, jer je to naše veleučilište, posebno bitno za grad Požegu, a posebno stoga što je ovo prilika da vidimo i međunarodnu berbu studenta iz nekoliko europskih zemalja.Posebno mi je drago da je Veleučilište živnulo nakon dolaska novog dekana, da je cijela ekipa od prije dobila nove mogućnosti za napredovanje, da ostvaruju nove kontakte. Važno nam je da vidimo kako Veleučilište ima svoju budućnost uvođenjem novih programa i projekata, privući domaće ali i strane studente svojim programima. Uskoro otvaramo i novi Studentski dom, koji će svakako pomoći da studenti postanu i oni koji nemaju dobre materijalne uvjete za studiranje, a svakako će privući i nove studente iz daljih sredina. Grad Požega će svakako poduzeti sve što može jer moramo biti i dalje ostati veleučilišni grad – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Veleučilište u Požegi već dugi niz godina sudjeluje u međunarodnim i europskim projektima, posebno u Erasmus projektima mobilnosti studenata i profesora. Doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi pohvalio se s novim projektima koje očekuju već ove jeseni. -Tijekom ovog i narednog mjeseca započet ćemo novi Erasmus projekt s viskom školom iz Francuske, ErasmusK2 koji do sada nismo imali, koji će pokrivati područje vinskog turizma. Trajat će dvije godine, uključivati će mnogo trans nacionalnih sastanaka, mnoge razmjene nastavnika i profesora i studenata, a provodit će se osim razmjena studenata i brojna znanstvena istraživanja. Istaknuo bih novu suradnju koju otvaramo s Kinom i Brazilom kao novim zemljama u Erasmus projektima. Za 12. mjesec najavljujem međunarodni tjedan učenja na kojemu ćemo okupiti sve naše međunarodne partnere iz Indije, Šrilanke, Butana i europskih zemalja. Veleučilište u planu za sljedeću godinu ima izgradnju montažne sportske dvorane u dvorištu Veleučilišta u Požegi, kako bi na taj način pomogli i našim studentima, ali i gradu Požegi, jer dvorana će biti dostupna i ostalim korisnicima u gradu Požegi.