Četvrtak, 20 Prosinac 2018 16:11

Vinarija Kutjevo s Vrhunskom graševinom berbe 2018. izlazi već za božićne i novogodišnje blagdane

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Vinarija Kutjevo bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate u 2018. godini s prodanih pet milijuna litara vina te najavljuje izlazak na tržište buteljirane Vrhunske graševine berbe 2018. već za božićne i novogodišnje blagdane.

Vinarija Kutjevo bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate u 2018. godini što najbolje pokazuje količina od pet milijuna prodanih litara vina. Razlog nikad ranijem izlasku na tržište buteljirane Vrhunske graševine berbe 2018. je konstantni rast potražnje te rasprodana berba 2017. s prodanih 330.000 butelja što je čini najprodavanijim vrhunskim vinom na tržištu. Ljubitelji ovog vrhunskog vina moći će uživati u berbi 2018. već ovih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Samom činjenicom kako se izlaženje na tržište brenda vinarije Kutjevo događa već u prosincu, gotovo mjesec dana ranije od drugih vinarija, govori u prilog činjenici kako u vinariji ozbiljno pristupaju samom procesu proizvodnje, vinskom asortimanu te osluškuju potrebe tržišta.

GrasevinaVrhunska2017 300dpiVinarija Kutjevo je jedna od najznačajnijih vinarija regije koja se može pohvaliti višestoljetnom tradicijom u proizvodnji vrhunskih vina. Svake godine ova vina dokazuju svoju besprijekornu kvalitetu osvojenim medaljama na svjetskim vinskim natjecanjima poput International Wine Challange, Decanter World Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles i Mundus Vini. Jedinstvenost vina iz podruma tvrtke Kutjevo čini tlo koje vino obogaćuje mineralima najstarijih planina u Europi te položaj koji se nalazi na istoj zemljopisnoj širini kao i poznata svjetska vinogorja poput Piemonta, Boredeauxa, Val du Rhone i Oregona. Godišnja proizvodnja vina iznosi pet milijuna litara, od čega se približno 80% proizvodnje bazira na sorti graševini.

Vinogradi u vlasništvu vinarije leže na južnim padinama Papuka i Krndije na nadmorskoj visini između 200-400 metara te se rasprostiru na površini od 420 hektara te 400 hektara u kooperaciji. Od spomenute količine oko 180 hektara nalazi se na najboljim položajima kutjevačkog vinogorja Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo. Sirovina za proizvodnju Vrhunske graševine ručno se bere sa ova tri položaja. Prirod po trsu nije veći od 2 kg što je jednim dijelom uvjetovano i rezidbom loze. Rezidba se obavlja po principu jednokrakog guyot-a, tako da po trsu imamo svega 10-12 pupova. Vrhunska graševina berba 2018. je žuto zelene boje, raskošnog, cvjetnog mirisa na proljetno cvijeće te travnatog mirisa na mlade livadske trave. Od voćnih mirisa možemo primijetiti svježi ananas, jabuku i citruse. Vrlo je pitka, svježa, punog, ali mekog okusa.

Dodatne potrebe za proizvodnju vina vinarija osigurava dogovaranjem otkupa grožđa s lokalnim kooperantima. Ovaj kooperantski odnos nastao je zbog dugogodišnje tradicije lokalnog stanovništva u uzgoju vinove loze koje si na ovaj način osigurava izvor prihoda kućanstva te iz potrebe tvrtke da osigura dostatnu količinu vina za potrebe tržišta. Uzgoj grožđa u kooperaciji strogo je nadziran i kontroliran te se grožđe proizvedeno u kooperantskim vinogradima koristi isključivo za proizvodnju linije kvalitetnih vina, dok je linija vrhunskih i premium vina proizvedena u vinogradima s vlastitih površina. Ove godine proizvest će se vino od približno 8,3 milijuna kilograma grožđa što znači da je otkup grožđa iz kooperantskih vinograda u berbi 2018. veći za gotovo 70% u odnosu na prošlogodišnju berbu. Uz povećanje količine otkupa, vinarija Kutjevo povećala je otkupne cijene grožđa. Uzrok i uspjeh ovoga povećanja leži u povećanoj potražnji i prodaji vina iz podruma vinarije Kutjevo te se s ponosom može reći da je najpouzdaniji partner kooperantima u kutjevačkom vinogorju te generator razvoja cijelog kraja.

Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi. Samo ove godine otvorena su nova izvozna tržišta: Finska, Švedska, Rumunjska, Slovačka i Kina. Na kinesko tržište vinarija Kutjevo izvozi isključivo premium linije vina Maximo i de Gotho za kojima je potražnja u stalnom porastu. Udio izvoza u ukupnoj prodaji vina u 2017. godini iznosio je 34% te je 2017. godine zabilježen rast izvoza od 3%, dok je u ovoj godini taj porast iznosio 30% u odnosu na prošlu. Prodaja vina na domaćem tržištu prošle godine ostvarila je rast od 3%, a u prvih devet mjeseci 2018. godine rast od 8% u odnosu na 2017.

Jednako tako, udio buteljiranog programa u ukupnoj prodaji bilježi stalan rast. Tu je važno istaknuti premium linije vinarije Kutjevo Maximo i de Gotho koje su namijenjene restoranima i vinotekama te pravim poznavateljima vina za sljubljivanje s kompleksnijim jelima. Značajno je napomenuti da iduće godine vinarija Kutjevo priprema redizajn linije de Gotho kako bi se dodatno naglasila posebnost i kvaliteta ovih vina. U posebnom fokusu redizajna biti će butelja i etiketa.

Ova prodajna ekspanzija rezultat je konstantnog unapređenja kvalitete proizvoda vinarije Kutjevo, čime je tvrtka stekla zavidan imidž kod svojih kupaca i krajnjih potrošača. Strogo poštivanje standarda kvalitete i propisanih zakonskih normativa te konstantna kontrola proizvodnih procesa, garancija su potrošačima da dobivaju kvalitetan i provjeren proizvod.