Četvrtak, 20 Prosinac 2018 10:39

Očekuje do 600 litara ledene graševine koju ćemo degustirati tek 2020. godine

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

IVICA PERAK JEDINI VINOGRADAR KUTJEVAČKOG VINOGORJA KOJI JE IMAO LEDENU BERBU -

MITROVAC – Nikada ranije, a ova godina osim po velikim rekordima sve u vinogradarstvu donijela je ranije, na najboljim lokacijama kutjevačkog vinogorja, iznad Mitrovca, Ivici Peraku, poznatom enologu i vinskom stručnjaku donijela je ledenu berbu. Ovaj mali vinar koji grožđe proizvodi na 12 ha, uspio je ove godine imati i ledenu berbu upravo u dane prije Božića, što se nije desilo dugo vremena. Temperatura su uvijek u sredini siječnja dosezale 10 stupnjeva ispod ništice, a evo ove godine ovaj hladni val donio je nekoliko dana uzastopce minuse od 8 i 9 stupnjeva. Podsjetimo uvjeti za ledenu berbu su ostavljanje grožđa u dobroj kondiciji da se u potpunosti osuši, a bere se kada je tri dana temperatura -7 stupnjeva.

Ove godine Ivica Perak je na taj način uspio sačuvati graševinu na jednom hektaru, nasadima koji se protežu od 250 do 300 metara nadmorske visine, koji su u jesen pokazali odličnu kvalitetu i odličnu rodnost. Bio je to svakako i rizik, jer na tom hektaru mogao je dobiti 6 do 7 tisuća litara graševine, a sada će moći računati najviše na 10% tih količina, ali najprestižnijeg, ledenog vina. - Ovo je moja sedma ledena berba u mojoj dugoj vinskoj karijeri od preko 30 godina kako se bavim vinom. Tri ledene berbe sam obavio kao enolog Kutjeva d.d., zapravo sam ja započeo proizvodnju ledenih vina 1996. godine, a kao privatni vinogradar sada obavljam svoju četvrtu ledenu berbu. Teško je mukotrpno dočekati ledenu berbu, no ta ledena vina su mi, posebno prošla berba, donijele niz šampionskih titula kao vino s najvećim brojem bodova i zlatnih medalja sa brojnih natjecanja u kvaliteti vina – istakao je Ivica Perak, u svojim snijegom pokrivenim vinogradima gdje je desetak berača obavljalo ledenu berbu po velikom minusu. Uskoro ih je obasjalo i sunce jer je bio vedar dan, pa je idila bila potpuna.

Inače graševina je kao sorta najpogodnija za ledene berbe, jer je idealna za kvalitetna vina, vrhunska vina, kasne berbe, izborne berbe prosušenih bobica, specijalna vina, pjenušce i njene odlične karakteristike dovode je do ledene berbe. Ledenu berbu mogu imati samo kontinentalni vinogradi jer se traži i uvjet višednevnih niskih temperatura, a Kutjevačko vinogorje najpoznatije po graševini upravo je idealno za sve vrste berbi, pa i onu najzahtjevniju, ledenu berbu. – Ova godina je bila simpatična i vinogradarski gledano odlična. Vinarski gledano prva vina iz berbe 2018. godine su već na tržištu. Dočekali smo i relativno rano i ledenu berbu, koja će sigurno dati odlično i kvalitetno ledene vino. ja u svoje 33 godine vinske karijere mogu slobodno reći da je ovo najbolja godina za vinogradare i vinare. Od berbe 2015. nismo imali uvjete za ledenu berbu, odlično je zdravstveno stanje grožđa, šećeri su i do 140 eksla, kiseline zadovoljavajuće i sada nas očekuje dug posao u podrumima. Nekoliko dana se polako to vino presa, mošt fermentira polagano nekoliko mjeseci, pa čak i do godinu dana.

- Zbog činjenice da se jako smanjuje količina vina u ledenoj berbi, mnogi vinogradari se ne odlučuju na to, posebno u prijašnjim godinama kada se još uvijek tražilo veće količine vina. Prisutan je i rizik dali će grožđe izdržati do tih potrebnih uvjeta, što mnoge manje vinogradare odvraća od ledenih berbi. Mnogi se odlučuju za proizvodnju predikatnih vina, no ne i za ovaj vrhunac predikata, ledeno vino. Ledeno vino iz berbe 2015. godine sada u malim butelama od 3,75 dcl, posebno koje je dobilo niz šampionskih titula postiže cijenu od 60 eura, što tek sada kompenzira onu izgubljenu dobit da je odmah napravljeno vino i već davno prodano. Ledeno vino iz ove berbe bit će u prodaji tek 2020. godine – kaže Perak, koji je prije dvije godine počeo i sa proizvodnjom pjenušavih vina, a tek ovih dana prve boce pjenušavog vina Perak stavljaju se u degustacije i prodaju.

- I to je posebna priča, jer se za pjenušac obavlja posebna berba, malo ranije od ostalih vrsta jer se traže malo veće kiseline. Vino normalno fermentira, stabilizira se i očisti, a nakon toga u njega ponovno stavljamo kvasce i dodajemo jednu količinu ledenog vina. Punimo boce i ostavljamo da se pokrene vrenje u njima, tako da dobijemo prirodni CO2. Nakon godine dana u bocama koje leže naopako, zamrzavamo grljak boce, očistimo talog i čepimo s originalnim čepom za pjenušava vina. Taj postupak je trajao pune dvije godine i tek sada izlazimo s prvim bocama pjenušavog vina, a evo vi ćete imati priliku da među prvima kušate pjenušavo vino „Perak“ – istakao je Perak i nazdravio s novim pjenušcem koji je pravo puknuo kad se otvorio, a i kvaliteta mu je bila posebna. nazdravili smo za dobro ledeno vino, koje ćemo moći degustirati tek za dvije godine.