Utorak, 08 Svibanj 2018 13:31

Pomoć učenicima oko odluke i promocija majstorskih zanimanja u požeškim srednjim školama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PRIPREMA NOVI KATALOG ZA MAJSTORSKA ZANIMANJA -

POŽEGA – Povodom završetka obrazovanja učenika osmih razreda i nadolazećih upisa u prve razrede srednjih škola Obrtnička komora Požeško-slavonske županije organizirala je sastanak licenciranih obrtničkih radnji i tvrtki ovlaštenih za primanje naučnika majstorskih zanimanja.

Da bi olakšala učenicima i njihovim roditeljima OK je planirala izdati katalog koji bi sadržavao popis zanimanja u srednjim školama županije, plan broja upisa učenika u pojedina majstorska zanimanja i popis licenciranih radnji na području županije.

- Katalog je namijenjen učenicima 8. razreda OŠ kako bi na jednom mjestu dobili informaciju koja majstorska zanimanja i u kojoj srednjoj strukovnoj školi se upisuju ove školske godine, te gdje mogu pohađati praktičnu nastavu. Cilj Kataloga licenciranih radnji je promovirati majstorska zanimanja i motivirati učenike osmih razreda za upis u majstorska zanimanja. Krajnji cilj je povećanje broja učenika koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, a posebno deficitarna zanimanja, te na taj način stvaranje kvalificiranog kadra na tržištu rada koji će brže i lakše naći posao u struci – istakao je predsjednik OK, Ante Bilobrk.

Za deficitarna zanimanja u sustavu vezanih obrta Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ima Projekt stipendiranja učenika. OK planira organizirati i Dan otvorenih vrata Licenciranih radnji.

U aktivnoj diskusiji vlasnici obrta i voditelji naukovanja licenciranih radnji te ravnatelji i voditelji u srednjim školama iznijeli su niz problema s kojima se suočavaju u ovoj za obje strane zainteresiranoj djelatnosti. No svi su bili suglasni da je interes za majstorska zanimanja sve manji, da u ta zanimanja idu učenici koji se nisu nigdje upisali iako ni u tim školama nema više niti pragova za upis, jer jednostavno učenika je iz godine u godinu sve manje. Stoga su svi podržali ovaj način promocije i pokušaja približavanja učenicima brojnih majstorskih zanimanja.

Tehnički posao oko pripreme Kataloga odradit će Agencija za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege koja će i anketirati sve licencirane radnje u cilju što boljeg njihovog predstavljanja u katalogu i obraćanja učenicima kojima ih trebaju privući na upis za ta zanimanja. Katalog će se tiskati za sve zainteresirane učenike koji razmišljaju o upisu u srednju strukovnu školu te im biti uručen u njihovim školama, na Danu otvorenih vrata ili prilikom posjete nekoj od srednjih strukovnih škola.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska