Utorak, 17 Listopad 2017 09:08

Tehnologija i proizvodnja staklene ambalaže tvrtke Vetropack

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

STRUČNA DVODNEVNA EKSKURZIJA DRUŠTVA ENERGETIČARA POŽEGA -

HUM NA SUTLI - Društvo energetičara Požega proteklog vikenda obišlo je tvrtku Vetropack, jedinu tvornicu staklene ambalaže u RH koja godišnje proizvede više od milijardu jedinica staklene ambalaže, a nalazi se u Humu na Sutli na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske, tik uz granicu sa Slovenijom. Tvrtka je nastala 1860. godine, a 1996. godine preuzela ju je švicarska tvrtka Vetropack koja ima još dvije tvornice u Austriji, te po jednu u Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini.

- U tvornici u Humu na Sutli radi oko 600 radnika, a prikazana nam je cjelokupna proizvodnja, od početne pripreme sirovine, taljenja, oblikovanja, hlađenja, kontrole do pakiranja i skladištenja. Kod proizvodnje se osnovne sirovine (kvarcni pijesak, kalcit, soda, dolomit i feldšpat) miješaju sa 42% sortiranog recikliranog stakla. Korištenjem recikliranog stakla značajno se smanjuje energija potrebna za proizvodnju stakla. Napomenuli su da bi udio recikliranog stakla u proizvodnji bio i veći da u Hrvatskoj postoji veća svijest o reciklaži stakla. U tvornici danonoćno rade tri peći koje proizvode standardnu bijelu, smeđu i zelenu staklenu ambalažu, a moguće je prema narudžbi napraviti i jedanaest specijalnih boja. Trenutno mogu proizvesti oko 400 različitih vrsta staklenih ambalaža. Svoje proizvode plasiraju na tržišta Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i na tržišta ostalih zemalja jugoistočne Europe - istakao je Mato Vuković, tajnik Društva energetičara.

Nakon obilaska tvornice društvo je obišlo i spomenik hrvatskoj himni "Lijepa naša domovino" koji se nalazi na ulazu u Općinu Kumrovec, na cesti Klanjec – Kumrovec.

Idućeg dana Društvo je obišlo energetski dio Westgatea, najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj sa 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora, gdje su nam ljubazni domaćini pokazali impresivan sustav grijanja na samom krovu zgrade koji se sastoji od tri kotlovnice ukupne snage 12 MW i hlađenja sustava korištenjem banke leda ukupne rashladne snage 12 MW. Ovim impresivnim brojkama treba nadodati i 25 MW električne snage raspoređenih u sedam trafostanica i sustav protupožarne zaštite koji se sastoji od nevjerojatnih 24.000 sprinklera.