Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 10:26

Sjećanje na oslobađanje požeške vojarne 17. rujna 1991. godine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OSLOBAĐANJE VOJARNE NA PRIJEDLOG UDRUGE BRANITELJA OBILJEŽAVA SE KAO DAN BRANITELJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Hrvatski časnički zbor grada Požega organizirao je obilježavanje 26. godišnjice oslobađanja Vojarne u Požegi. Po treći puta obilježio se i Dan branitelja Požeško-slavonske županije. Tom prigodom su položeni vijenci i upaljeni lampioni podno spomenika poginulih hrvatskim braniteljima 123. brigade u Požegi.

Te sada davne 1991. godine, 17. rujna tadašnje jedinice ZNG, usprkos nedostatka iskustva i naoružanja pokazale su hrabrost i odlučnost da pod cijenu i otvorene borbe s nadmoćnim protivnikom uspostave puni suverenitet hrvatske države u Požegi. To je na kraju i presudilo predaji požeške Vojarne.

Vijence su položile delegacije Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, delegacija požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem, delegacija grada Požega predvođena gradonačelnikom Darkom Puljašićem, delegacija vojske i policije.

Vojni kapelan Željko Volarić poveo je molitvu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. - Ono čega nije nedostajalo hrvatskim vojnicima u to vrijeme bila je ljubav prema domovini, ogromno srce, zajedništvo i odlučnost na putu stvaranja hrvatske države. Takvu vojsku ništa nije moglo zaustaviti. Sam čin oslobađanja vojarne bio je dodatni poticaj Hrvatskoj vojci koja je pokazala kako je neprijateljska JNA ranjiva i pobjediva - rekao je jedan od sudionika povijesnog događanja, pukovnik Miroslav Zelenika.

- Posebno sam bio sretan tada 1991. godine kad smo ušli u ovu vojarnu, kada smo na današnji dan prije 26 godine skinuli i posljednju zvijezdu petokraku. Od tada nadalje piše se slavna povijest svih naših postrojbi, od Narodne zaštite, MUP-a te Zbora narodne garde. Budimo ponosni na našu domovinu za koju smo se i borili - rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, jedan od sudionika povijesnog oslobađanja vojarne koja je tada bila prekretnica jer je osvojeno mnogo oružja i tehnike.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska