Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 09:58

Svečano obilježili 110. godina DVD-a Jakšić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SPOMENICE HVZ PRIMILI JOSIP ŠUSTER I BRANKO TUŽINSKI - 

JAKŠIĆ - Proteklog vikenda Dobrovoljno vatrogasno društvo Jakšić proslavilo je svoj veliki jubilej 110. godina postojanja i rada. Prije svečane sjednice vatrogasci i gosti su išli na svetu misu u župnu crkvu sv. Barbare, a nakon mise je za sve nazočne bila otvorena izložba vatrogasne opreme, fotografija i učeničkih radova. Na početku svečane sjednice Mješoviti zbor Matice umirovljenika Jakšić otpjevali su državnu i vatrogasnu himnu. Tajnica DVD Jakšić, Julijana Panijan govorila je o radu društva kroz zadnje desetljeće, a nakon njenog izlaganja uslijedio je video uradak Petra Starčevića o vatrogascima Jakšića. Na proslavi jubileja nazočni su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednik VZ županije Željko Petrović, zapovjednik VZ županije Josip Ugrin, predsjednik VZ Požeštine Josip Ašenbrener, predstavnik VZ grada Požege Zdenko Mautner, vatrogasni prijatelji iz DVD Tovarnik i drugih društava iz Požeštine.

- Zahvaljujući mladima koji nastavljaju tradiciju DVD-e je dočekao ovaj veliki jubilej, imate podršku za vaš rad, a ići će i dogradnja doma jer je sva dokumentacija spremna i prijavljena na natječaj EU fondova za ruralni razvoj - istakao je čestitajući jubilej načelnik Kovačević.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su brojne spomenice, priznanja i zahvalnice. Tako su spomenicu Hrvatske vatrogasne zajednice za dugogodišnji rad u vatrogastvu primili Josip Šuster i Branko Tužinski, dok su zlatne medalje dobili Slavko i Josip Murar, Vladimir Brkić (posthumno), Franjo Bobok i Ivica Pecko, a visoka priznanja Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije uručena su Domagoju Kiru,Tomislavu Čevapoviću, Marku Kovačiću, Tomislavu Sračiću i Leu Kiru. DVD Jakšić je svoje plakete za doprinos u radu i suradnju dodijelili Požeško-slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću, općini Jakšić, Područnom uredu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskoj i Županijskoj vatrogasnoj zajednici, a uručio ih je predsjednik DVD Jakšić Ivan Baša. HVZ je dodijelio Jakšićanima uz visoku obljetnicu posebnu spomenicu, a priznanja su im dodijelile VZ županije i Požeštine.

- Vi održavate i čuvate tradiciju kroz zajedništvo, vatrogasci ništa ne pitaju već su uvijek spremni pomoći, a imate visoku razinu spremnosti i opremljenosti. Posebno mnogo radite s mladima te vam na tome čestitam - rekao je župan Tomašević.

Zbog kiše je odgođena vatrogasna vježba, a prije svečanog ručka nastupili su folkloraši, HKUD Slavonija i Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska