Subota, 16 Rujan 2017 20:24

Dan branitelja Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAC/LIPIK - U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Požeško-slavonske županije na području Pakraca i Lipika obilježava se Dan branitelja Požeško-slavonske županije, koji je kao takav proglasila Skupština Požeško-slavonske županije, na prijedlog braniteljskih udruga, iz razloga jer je na današnji dan, oslobođena tadašnja vojarna u Požegi. Naime, 17. rujna 1991. godine oficiri JNA su predali tadašnju kasarnu „Nikole Demonje“ u ruke tadašnjem Kriznom štabu općine Slavonska Požega kojem je na čelu bio Ante Bagarić, kasnije predsjednik Izvršnog vijeća općine i prvi požeško-slavonski župan.

Ispred pakračke tržnice, Dobrodošlicu je svima poželjela gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, u svoje ime i kolege gradonačelnika Lipika Vinka Kasane koja je izrazila veliko zadovoljstvo jer se obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije održava upravo u Pakracu i Lipiku.
- Ponosni smo na sve činjenice iz Domovinskog rata i uvijek potičemo sve hrvatske branitelje, sudionike Domovinskog rata da govorite i prenosite mlađim generacijama sve što se događalo u ratnim zbivanjima. Pričajte i pišite o tome jer to je jako važno kako bi ostalo zapamćeno – rekla je u pozdravnom govoru Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Svim nazočnima se obratio i Đuro Dečak, umirovljeni general HV-a i počasni građanin Pakraca koji je bio sudionik ratnih zbivanja na pakračko-lipičkom prostoru, a pozdrave je u ime Ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda uputio njegov pomoćnik Dinko Tandara.

- Spomenula se upravo 1990. godina zbog čega je i razlog da smo danas ovdje i zbog čega slavimo Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Upravo je na današnji dan jedna od velikih aktivnosti odrađena, a to je oslobađanje vojarne u Požegi. Upravo je ta aktivnosti preokrenula dio razvoja naših postrojbi. Dolaskom do svekolikog naoružanja koje je tada bilo u požeškoj vojarni došlo je do velike prekretnice i priključivanju velikog broja dragovoljaca kada se stvarala mogućnost oslobađanja velikog dijela zapadne Slavonije. Važno je što smo danas u Pakracu gdje je počeo Domovinski rat i počela agresija na Hrvatsku ali isto tako je važno spominjati se te 1991. godine kada su dragovoljci stali na branik domovine dok nam istovremeno svjetske sile nisu davale gotovo nikakve šanse da ćemo uspjeti. Ovdje se u Slavoniji dogodilo obrnuto, nitko nas nije mogao pokoriti. Mi smo bili prekretnica ali i vodilja da se u Hrvatska može obraniti ako imate vjeru u sebe. Dosanjali smo san naših otaca i Hrvatska je realnost i nitko ju više ne može promijeniti. Važno je 1991. godinu isticati i spominjati - rekao je župan Alojz Tomašević.

Na skupu su također bili i predsjednik UDVDR Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, brigadir Dražen Sebastijan, zamjenici župana Vedran Neferović i Željko Jakopović, Darko Puljašić, gradonačelnik Požege i Anto Pavličević, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Nakon pozdravnih govora, župan Tomašević, koji je ujedno izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, svečano je otvorio 12. županijsko natjecanje UDVDR Požeško - slavonske županije. Branitelji su se natjecali u kuglanju, potezanju konopa, šahu, stolnom tenisu, streljaštvu i malom nogometu. Ukupni pobjednik je bio ogranak Požega, drugo mjesto je osvojio domaćin ogranak Pakrac-Lipik, a treći su bili ogranak Brestovac.

Tekst/foto: V.P./compas.com.hr