Nedjelja, 17 Rujan 2017 09:29

„Bjeliševac u srcu“ svi sa srcem prihvatili

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ČEŠKA BESEDA BJELIŠEVAC OKUPLJA STANOVNIKE KOJI SU SE RASELILI IZ SVOG MALOG SELA NA DRUŽENJE -

BJELIŠEVAC – Članovi Češke besede Bjeliševac su na svojim prvim susretima stanovnika i iseljenih stanovnika iz njihovog malog sela već uspjeli napuniti dvoranu Češkog doma, pa su ove godine ohrabreni ponovili priredbu „Bjeliševac u srcu“. Bila je to zanimljiva inicijativa za sve one koji su u selu ostali, a još više za one koje su životni putovi odveli iz sela, da se opet bar na jedan dan vrate u svoje selo, druže, progovore svojim materinjim jezikom, susretnu sa sebi dragim ljudima. U Bjeliševcu češke korijene i dalje njeguju vrijedni i aktivni članovi Češke besede.

Češka beseda je u Bjeliševcu osnovana već 1933. godine, ubrzo nakon što su samo selo naselili iseljenici iz Češke, pokrajina Valaška. Odmah je osnovana i prva folklorna grupa u češkoj nošnji, o čemu postoji i snimljena fotografija. Prve Čehe na ovom području kronike bilježe još 1882. godine, kada se u Bjeliševac doselio Jan Chlevištan, prvi doseljenik. O tim prvim danima doseljavanja, prvih aktivnosti Češke besede, izložbu fotografija i dokumenata pripremio je tajnik besede Goran Hruška, Sve okupljene pozdravila je predsjednica besede Alenka Hruška. Na pozornici su s češkim pjesmama i plesovima nastupili najmlađi iz folklorne sekcije, a odrasli okupljeni u Mješovitu pjevačku skupinu otpjevali su nekoliko originalnih čeških napjeva.

Bilo je vrlo zanimljivo gledati glave kako se traže na panou s fotografijama a koji dokumentira rad Češke besede, koja je u Bjeliševcu osnovano davne 1933 godine. Dvije sijede starice prepoznale su se na fotografiji iz pedesetih godina, koja prikazuje nasmijanu grupicu djevojaka i mladića u češkoj nošnji – tadašnju folklornu grupu Češke besede Bjeliševac.