Nedjelja, 06 Kolovoz 2017 11:53

Marijanske pjesme pjevalo šest pjevačkih skupina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. SMOTRA PUČKOG CRKVENOG PJEVANJA U ČAST GOSPI SNJEŽNOJ –

BUK – Kulturno umjetničko društvo „Svilenka“ iz Buka pokretač je ove zanimljive smotre i po treći puta organiziralo je Smotru pučkog crkvenog pjevanja u čast Gospi Snježnoj. Na ovoj smotri koja se održava u bučkoj župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika. izvode se stare i već pomalo zaboravljene pjesme posvećene Nebeskoj majci Mariji. Šest pjevačkih skupina ove godine izvelo je i najpopularnije marijanske pjesme, te nekoliko obrađenih popularnih arija, ukupno dvadesetak napjeva. Smotra, koja je i završni dio trodnevnog programa obilježavanja Gospe Snježne u Buku, počinje tradicionalnom svečanom zavjetnom procesijom u kojoj su članovi KUD Svilenka nosili Gospin kip do župne crkve sv. Jurja Mučenika, a u procesiji su sudjelovali svi učesnici smotre pjevajući. Procesiji su se priključili i brojni okupljeni mještani, pa i učesnici svadbe na kojoj je svetu misu vodio biskup Banjalučke biskupije mons. dr. Franjo Komarica. Biskup Komarica vodio je i svetu misu nakon smotre.

- Prije nekoliko godina sudjelovali smo kao gostujući KUD na ovakvoj smotri pučkog crkvenog pjevanja, koje mi inače gajimo u našem društvu. To nas je jako dojmilo, te smo odlučili za našu smotru također organizirati pučko pjevanje. Htjeli smo obnoviti i stari način nošenja kipa Gospe kroz selo, da ga sačuvamo i vratimo među mlade. Uspješno smo to organizirali, pa je ovo dalje samo slijed i naše nastojanje da to pretvorimo u tradiciju. Inače je taj način pjevanja pomalo nestao iz našeg života, jer imamo i sve manje mladih – istakla je predsjednica KUD Svilenka, Branka Leist.

Na smotri su nastupile slijedeće pjevačke skupine i otpjevale: KUD "Svilenka" Buk s pjesmama „SELJANKE BLAŽENOJ GOSPI i MAJKO DRAGA, DJEVO SVETA“, ŽPS "Bečaruše" KUD Podvinje s pjesmama „O MILA MAJKO NEBESKA i LIJEPA SI, LIJEPA“, ŽPS "Vranovke" Vranovci Bukovlje s pjesmama „MAJKO DJEVO, KRALJICI MIRA i HVALJEN ISUS MARIJO“, IPS "Semeljačke snaše" Semeljci s pjesmama „MALA GOSPA, O MILA MAJKO NEBESKA i ČUJ NAS MAJKO“, KUD "Slavonija" Staro Topolje s pjesmama „DA SAM SITNA LJUBICA, ČUJ NAS MAJKO i O MILA MAJKO NEBESKA“, MPS "Grabarčani" Grabarje s pjesmama „ČUJ NAS MAJKO, DOŠLI SMO TI MAJKO DRAGA i KAO MARIJA.

Nakon pjevačke smotre uslijedilo je veliko slavonsko kolo u crkvenom dvorištu, a sve je završilo ponovno procesijom i vraćanjem kipa Gospe Snježne u župni dom.