Utorak, 13 Lipanj 2017 09:53

Po prvi puta od osnivanja umirovljenici u svojim prostorima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA MATICE UMIROVLJENIKA OPĆINE ČAGLIN -

ČAGLIN – Održavanje Godišnje redovne i izvještajne skupštine Matice umirovljenika općine Čaglin prošlo je u posebnom svečanom duhu, jer se po prvi puta od osnivanja Matice, skupština održavala u svojim prostorima. To je bio i povod kratkom programu, koji je započela maturantica Glazbene škole u Požegi, buduća studentica solo pjevanja Martina Barišić, koja je otpjevala Lijepu našu, a njena kolegica, maturantica požeške Gimnazije Antonija Tušek, pročitala je prigodan tekst o čaglinskom kraju. Nove prostore koje je Matica iznajmila od Podravske banke, blagoslovio je čaglinski župnik, vlč. Milan Klobučar.

U nastavku na skupštini je predsjednica Mara Šimić podnijela izvješće o radu tijekom prošle godine, ali i radnim akcijama kojima su uredili prostor bivše poslovnice banke u Čaglinu u svoj prostor u kojemu je sada omogućen rad ali i svakodnevno druženje umirovljenika. Čaglinska Matica broji uvijek više od 110 članova, a dugogodišnju težnju da dobiju svoj vlastiti prostor predsjednica je objasnila rečenicom„ Kad se nešto hoće, samo nebo je granica“.

- Imali smo nekoliko putovanja i izleta, u Krašić, obilazak zagrebačke Katedrale, Pleternice uz svetkovinu Gospe od suza, izleti na Sovsko jezero, više druženja za Valentinovo, Dan starih osoba i druženje na kraju godine. Posjetili smo korisnike domova za stare osobe u Ljeskovici i Velikoj, gdje imamo i nekoliko naših članova koji su sada smješteni u domove. Prikazali smo nekoliko puta i stare običaje Čaglina. Sudjelovali smo na pjevačkim susretima Matica umirovljenika u Požegi, te na sportskim susretima umirovljenika – navela je samo dio aktivnosti predsjednica Mara Šimić.

Iako skroman proračun koji najviše pomogne općina Čaglin s desetak tisuća kuna, i za ovu godinu donijeli su bogat program rada, koji predviđa odlazak i posjet Vukovaru, izlete na Sovsko jezero, obilazak svih starijih članova koji ne mogu doći u Maticu, ponovno presložiti pjevački zbor jer su ostali bez nekoliko članova, tako da se ponovno mogu natjecati, svakako ići na sportska natjecanja umirovljenika.

Skupštini su nazočili predstavnici MU s područja Požeštine, grada Našica, predsjednik MU županije Ivan Ronta, koji je pozvao i mlađe umirovljenike da se uključe u rad Matica umirovljenika, ravnateljica Doma za starije iz Ljeskovice, Rada Matoš, ravnateljica OŠ Stjepan Radić Čaglin, Slađana Švajda, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, koji je obećao i dodatnu pomoć u radu i financiranju rada u novom prostoru, te zamjenik župana Željko Jakopović, koji je istakao potrebu gospodarske obnove i zaustavljanja iseljavanja, koje je prisutno u čaglinskom kraju već dugi niz godina. To nije problem samo čaglinskog kraja, nego cijele Slavonije i Hrvatske. Sve manje nas je i to zbog bivših vremena kada je ovaj kraj zanemarivan. Upravo planiranih nekoliko velikih projekata na području Čaglina, trebali bi zaustaviti ta iseljavanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić