Srijeda, 14 Lipanj 2017 09:36

Predstavljena knjiga „Hrvatsko proljeće u Požegi“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA „HRVATSKI PROLJEĆARI POŽEGE ’71“ -

POŽEGA – Udruga „Hrvatski proljećari Požege ’71“ predstavili su knjigu „Hrvatsko proljeće u Požegi“ autora dr. sc. IMG 8049Antuna Lovrića u vijećnici Požeško-slavonske županije. Nakon dvije godine pisanja knjigu je predstavio i sam autor koji kaže kako je knjiga arhivističko dokumentaristički dokument koja prikazuje požešku povijest od 1945. do 1982. godine, to je period javnosti „Hrvatskog proljeća“ ali i represija nakon 1972. godine odnosno nakon Titovog puča u Karađorđevu.

- Najinteresantniji dio u knjizi je naravno ono što se događalo u Požegi, ali ima puno dokumenata takozvane represivne priče od zelene knjige do pisma Đure Stankovića – Janka, Juri Biliću kojim je zapravo, kao malo još bilo progona pa je on htio javiti Juri da treba još progona. Ja sam tu knjigu pisao kao povjesnicu Požeštine u tom periodu od 1945., osobito dio 1967. godine nakon što je Mata Novačić postao predsjednik Općine u Požegi, onda je bila Slavonska Požega. Naravno to su onda bili silni sukobi kada je na neki način došlo do pobune IMG 8047jugounitarističkih struktura i naravno onda je već bilo jasno kud plovi ovaj brod. Mnogi ne znaju da je poveznica Hrvatskog proljeća u Slavoniji bila Mata Novačić i Karlo Žanić iz Vinkovaca, a pomoćna veza je bila Drago Trošelj iz Našica. Knjiga će vjerojatno nekima možda biti malo i diskutabilna – rekao je autor knjige dr. sc. Antun Lovrić.

Izdavač knjige je Požeško-slavonska županija, a na predstavljanju knjige nazočio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Tekst/foto: A. Protić