Srijeda, 12 Travanj 2017 10:04

Osim unapređenja vinarstva udruga kreira i društveni život

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA I VINARA VETERI CASTRA VETOVO -

VETOVO – Udruga vinogradara, vinara i voćara Veteri Castra, nije više samo udruga koja unapređuje vinogradarstvo i vinarstvo u Vetovu i okolnim naseljima, nego kao jedna od najaktivnijih udruga kreira i društveni život tog kraja. Tu se prije svega misli i na uspješne manifestacije koje odrađuju zajedno s ostalim udrugama iz Vetova, već nadaleko poznato i jedno od većih IMG 1325organizacija Vincelova. Ovaj vinogradarski blagdan vinari Vetova podigli su na višu razinu, ugostili preko 2.000 osoba, samo čaša su gosti Vincelova kupili 1.400 komada. Sudjeluju sa Udrugom ribiča u pripremi i organizaciji također odlično prihvaćenih Ribarskih večeri, te su se samo na ove dvije manifestacije u potpunosti dokazali. S tjednikom Kronika požeško-slavonska sa bačvom mladog vina već nekoliko godina sudjeluju u gastro manifestaciji Čvarkijada koja se također održava u Vetovu. Predsjednik Udruge Branko Jakobović u podnošenju izvješća zahvalio se i na dobroj suradnji i potpori koju su dobivali u svom radu od Požeško-slavonske županije i župana Tomaševića osobno, grada Kutjeva i gradonačelnika Budimira, te Turističkih zajednica županije i grada Kutjeva.

Unaprijedili su i rad svih članova, vinogradara i vinara, organizirajući nekoliko edukacija za članove, te posebno ocjenjivanja vina svih članova, kojima već nekoliko godina konstantno podižu kvalitetu vina. Tu su i edukativna putovanja u vinske krajeve iz kojih se uvijek nešto može naučiti, odlazak na specijalizirane sajmove, ali i organizacija Vinskog bala, gdje se vinari i članovi njihovih obitelji zabavljaju i druže.

IMG 1337Skupštinu su pozdravili predsjednik kaptolačke udruge Vino-kap Ferdinand Novak, predsjednik Kutjevačkih vinara Ivan Grgić, predsjednik Udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker, voditelj vinskog podruma i vinograda Veleučilišta u Požegi u Vetovu Josip Mesić, vetovački župnik vlč. Tomo Mrnjec, te kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

- Vi ste jedna od naših najboljih udruga koja je prepoznata po vašim manifestacijama. Moram reći da ste i jedni od onih koji ste najskromniji i rijetko dolazite u grad po pomoć. Uglavnom se samo organizirate i sve odradite sami i ja vam na tome čestitam. Gradska blagajna je tek nedavno prodisala i deblokirali smo i Turističku zajednicu, stoga vam nudim pomoć za vaš rad. Nisam vam nudio ono što nisam mogao izvršiti cijeneći vas kao ljude, vi ste to sve uspjeli sami odraditi, ponos ste Vetova i ponos grada Kutjeva – rekao je gradonačelnik Budimir najavljujući još bolju suradnju i pomoć ovoj udruzi, kojoj svakako slijedi ove godine i uređenje njihovih prostorija u društvenom domu koju su planirali planom za 2017. godinu.

Vlado Krauthaker iz Kutjeva ih je pozvao da se uključe u ocjenjivanje graševina na kutjevačkoj manifestaciji Svijet graševine krajem svibnja, a Ferdinand Novak iz Kaptola da se uključe u Županijsko ocjenjivanje svih sorti vina koji oni organiziraju početkom svibnja.

Tekst/foto: Vladimir Protić