Četvrtak, 13 Travanj 2017 11:27

Požeški učenici obnavljaju stadion srušen prije njihova rođenja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

AKCIJA “ATLETSKI STADION” -

POŽEGA – Nakon 19 godina Požega ponovno dobiva atletski stadion. Ne novi, već naprotiv, onaj stari, zapušteni.

Atletski je stadion sagrađen 1950. godine. Bio je mjesto na kojem su stasale mnoge generacije vrhunskih požeških atletičara, ali i mjesto gdje smo odrastali. Bio je to mnogima mjesto prvog “izlaska u grad”. 1998. godine je srušen.

Na njegovu je mjestu sazidana nova zgrada gimnazije, a od stadiona su ostala samo obećanja da ćemo jednoga dana dobiti novi. Nedovoljna utjeha generacijama koje su odrastale na ovom kultnom mjestu i gdje su se, s kojim dinarom u džepu, provodile duge ljetne večeri. Nedovoljna utjeha i srednjoškolcima koji od tada, pa čak i danas, nemaju uvjete za nastavu tjelesnog odgoja, koja se održava u hodnicima.

Čitava je priča krenula na inicijativu učenika 3.d razreda Gimnazije u Požegi koji su o stadionu mogli čuti samo iz priča svojih roditelja ili nastavnika, jer u vrijeme njegova rušenja nisu bili ni rođeni. Za početak se krenulo u akciju čišćenja ostataka tribina na kojima se s godinama nataložio sloj zemlje i trave. Ubrzo je broj onih koji su podržali ovu ideju postao sve veći: razrednica Vera Ćuže Abramović, Grad Požega, ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić, Udruga Požart i građani koji su za ovaj dio grada vezani lijepim uspomenama.

Na Atletskom će se održavati ispraćaj Maturanata, koncerti i zasigurno još brojni drugi događaji. Daljnje aktivnosti vezane za uređenje atletskog stadiona bit će objavljene na Facebooku.

Da se prije 19 godina slušao glas naroda, do ovoga nikada ne bi ni došlo.

Tekst/foto: D.K.