Petak, 24 Veljača 2017 15:41

Promovirano 187 novih diplomanata od 3.142 ukupno diplomiranih studenata na požeškom Veleučili

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

24. SVEČANA PROMOCIJA DIPLOMANATA STRUČNIH I SPECIJALISTIČKIH STUDIJA VELEUČILIŠTA U POŽEGI -

POŽEGA – Na Veleučilištu u Požegi održana je 24. promocija diplomanata stručnih i specijalističkih studija. Ukupno je 187 studenata primilo diplomu i to na Upravnom studiju, Prehrambenoj tehnologiji, Studiju trgovine i računovodstva i na Studiju vinogradarstva, voćarstva i vinarstva. - Od 1998. do danas na Veleučilištu je diplomiralo 3.142 što je, mora se priznati, respektabilan broj. Danas na Veleučilištu u Požegi studira 1.146 studenata. Uz studente glavna snaga su i nastavnici. Danas na Veleučilištu ima 29 nastavnika u znanstvenim i nastavnim zvanjima koji stalno napreduju u svojim strukama. Trenutno je na Veleučilištu u Požegi stalno zaposleno 14 doktora znanosti i 7 magistara znanosti. Ponosan sam kada svake godine moram mijenjati ovaj podatak i povećavati brojke. Jasno je da osim stalno zaposlenih nastavnika na studijima predaju i stručnjaci iz gospodarstva kojih je trenutno 25 –istakao je dekan dr. sc. Dinko Zima čestitajući svim diplomantima i njihovim roditeljima na postignutom uspjehu. Najbolji studenti na svakom studiju, svi oni koji imaju prosjek ocjena preko 4,5 dobit će posebne nagrade.

Prije desetak dana dobili smo nove dopusnice za rad jer smo ispunili kriterij da na jednom nastavniku imamo 30 studenata, što nam omogućuje otvaranje novih studija. nadam se da ćemo u tijeku ove godine raspisati nove studije u području biotehničkih znanosti ali i društvenim znanostima. Ići ćemo u dio poljoprivrede, možda ekološke poljoprivrede, a u društvenom dijelu e-poslovanje ili revizijsko poslovanje – istakao je dekan Zima, koji je najavio za 60 dana dobivanje dokumentacije i skori početak gradnje studentskog doma u gradu Požegi. 

IMG 9614Dekan je pozvao sve diplomante da na tome ne stanu, nego da se dalje obrazuju, dalje usavršavaju - Jer svijet i postoji s razlogom da ga mijenjate, da budete nositelji promjena koje želimo vidjeti oko nas, te da ga ostavite barem malo boljim nego što smo ga našli.

Želimo vjerovati da proces, koji ste započeli prvim oblicima obrazovanja u najranijem djetinjstvu, ovim činom nije završen.

Sjećamo se mnogih od vas, bez obzira na godine, uvjetno nesigurnih u sebe, na početku školovanja na Veleučilištu. 

Ako vas usporedimo tad i sada, nekako ste odvažniji, sigurniji, inovativniji, rekao bih i mudriji.
Nikako ne umanjujući vaš uspjeh, znamo da ste pri ovom razvoju imali ne malu podršku svojih obitelji, prijatelja, kolega s posla a neki od vas i vaših poslodavaca.
Svaka majka i svaki otac u ovoj prostoriji moraju znati da su ove diplome ispisane i njihovim imenima. U ovoj prilici sreće i zadovoljstva, njih ne smijete zaboraviti, već im trebate i zahvaliti.
Vjerujem da ćete se složiti, da dio uspjeha ide i vašim nastavnicima i mentorima koji su uložili sva svoja znanja i vještine da bi vas poučili struci, a ponekad i životu. Nesebično su davali sebe i oplemenili vaše živote, u nadi da će mala klica koju su vam podarili prerasti u drvo mudrosti.
Bila nam je čast kroz poučavanje kod vas razvijati racionalnost, konstruktivnost, invenciju, domišljatost i stalnu želju za učenjem i napretkom. To je najveća radost i postignuće naših profesora.
Danas smo svi ponosni, a imamo i zašto biti. IMG 9595
Vi, Veleučilište i naše društvo, postaje danas bogatije, snažnije za Vas i Vašu osposobljenost. Jedna mudrost nas upozorava: Prestanite razmišljati o svojim granicama, počnite otkrivati svoje mogućnosti. Vi ste znali svoj cilj, uložili ste veliki trud, niste odustajali i danas ovdje svi zajedno s Vama slavimo.
Za naše društvo potreban je novi poticaj, novi zamah. Vi, mladi, obrazovani ljudi ste ta nova snaga, nova energija.
Pogledajmo samo snagu malih naizgled konfuznih stvorenja koja svi poznamo- mravi. Kad ih gledamo pojedinačno djeluju posve neorganizirano, kaotično. Nitko nijednog mrava nije uspio ničemu naučiti, ali kad pogledamo gomilu mrava vidimo njihovu koordiniranu aktivnost. Prijelaz od nesuvislog kretanja osamljenih jedinki u koordinirano, ritmičko ponašanje zajednice događa se odjednom, skokovito, kad gustoća dosegne kritičnu vrijednost. Naglašavam-KRITIČNU VRIJEDNOST Najednom se zajednica počne ponašati kao koordinirani kolektiv, a radi se o kolektivnom ponašanju što predstavlja višu hijerarhijsku razinu. Što je tome uzrok? To što mravi stupaju u interakciju jedi s drugima – jedan aktivni mrav potiče drugoga. Upravo to je vaš sljedeći i najbitniji zadatak – koordinirati, potaknuti i udružiti se.
Jer svijet i postoji s razlogom da ga mijenjate, da budete nositelji promjena koje želimo vidjeti oko nas, te da ga ostavite barem malo boljim nego što smo ga našli.

Cijenjene kolegice i kolege, a danas smo to i u punom smislu riječi, bez obzira što ste danas vi u fokusu, dozvolite da nekoliko rečenica kažem i o ustanovi na kojoj ste polučili ovaj, nesumnjivo velik i važan uspjeh.
Uz studente glavna snaga su i nastavnici. Danas na Veleučilištu ima 29 nastavnika u znanstvenim i nastavnim zvanjima koji stalno napreduju u svojim strukama.
Trenutno je na Veleučilištu u Požegi stalno zaposleno 14 doktora znanosti i 7 magistara znanosti. Ponosan sam kada svake godine moram mijenjati ovaj podatak i povećavati brojke.IMG 9626
Jasno je da osim stalno zaposlenih nastavnika na studijima predaju i stručnjaci iz gospodarstva kojih je trenutno 25.
Veleučilište je nositelj Erasmus + povelje što znači da vrši razmjenu studenata i nastavnika sa sličnim ustanovama u inozemstvu. Samo tijekom 2016. godine ostvareno je 25 mobilnosti ne(nastavnog osoblja i studenata). Tijekom 2016. godine na Veleučilištu je boravilo 5 studenata u dolaznoj mobilnosti, dok je 7 studenata Veleučilišta upućeno na odlaznu mobilnost u institucije partnere. U posjetu smo imali osoblje iz Francuske, Njemačke, Grčke, Turske, Španjolske, Rumunjske i Poljske. Trenutno kod nas borave 5 studenata iz Francuske, a uskoro 2 iz Njemačke i Španjolske te 1 iz Italije.
Veleučilište razvija i njeguje i sustav osiguravanja kvalitete koje Veleučilište smatra kontinuiranim procesom integriranim u sve nastavne, stručne, znanstvene i administrativne djelatnosti i predstavlja orijentaciju za budućnost.
Veleučilište već desetak godina organizira međunarodna stručno-znanstvenu konferenciju „Vallis Aurea. A zajedno sa fakultetima i veleučilištima suorganizatori smo još nekoliko konferencija kao što su Hranom do zdravlja i Organizacija i tehnologija održavanja.
Izdajemo znanstveni časopis,
Promoviramo studentska vina u čijem stvaranju sudjeluju studenti kroz obavljanje stručne prakse. Proveli smo četiri EU projekta kojima utječemo na ekonomski, socijalni i kulturni razvoj regije.
Samo u 2016. godini organizirana su 23 javna događanja što dovoljno govori o maksimalnoj angažiranosti svih djelatnika i dionika veleučilišta. Nadam se da ćemo uskoro imati i studentski dom te otvoriti nove studije što nam je trenutno glavni prioritet.
No, dalo bi se još puno pričati o Veleučilištu, ali mislim da ste kroz vaše školovanje bili aktivni sudionik većine onoga u čemu smo uspješni.
Cijenjene kolegice i kolege, nivo znanja koje ste stekli trebao bi biti snažna pretpostavka uspjeha i sigurnosti u vremenima koja su pred vama, bez obzira u kojim ćete ih organizacijama primjenjivati.
Znanje i primjena znanja su, uz sve potencijalne sumnje kojima svjedočimo, temeljna razlika između bogatih i siromašnih, razvijenih i nerazvijenih, onih s budućnosti i onih kojima vladaju nesigurnost, strah i zloba.

IMG 9623U ovom svečanom trenutku ne zaboravite da osnova vašeg rada treba biti odnos prema ljudima, odnos prema prirodi i prema svojoj domovini. 

Želim vam da ključni postupci i odluke u vašem životu ne budu donošene isključivo zbog novca već iz vaših uvjerenja.
Dopustite mi da vam u ime svih djelatnika Veleučilišta u Požegi i svoje osobno ime čestitam na stečenoj diplomi.
Svima vama izražavam zahvalnost na suradnji, uvjeren kako ćete znanjem i stručnošću pridonijeti osobnom, nacionalnom, te stručnom i znanstvenom napretku jer vi ćete biti ti koji će graditi budućnost i gospodarstvo Hrvatske.
Želimo vam prije svega puno zdravlja te sreću kako u poslovnom tako i u privatnom životu.
Unatoč teškim vremenima budite optimisti, budite odvažni, sigurni u sebe, promatrajte lijepe strane života i nemojte se zadovoljavati postignutim. Pred vama su nove velike dionice rada i učenja.
Kad se utiša pljesak i kad sa sebe skinete svečane toge, čekat će nas ovaj hladan i nesiguran svijet, ali se nemojte brinuti jer, citiram izvršnog direktora jedne od najvećih tvrtki svijeta:.
Ako smatrate da vam pri dosezanju ovih ciljeva možemo pomoći vrata Veleučilišta će vam uvijek biti otvorena.
Hvala