Nedjelja, 02 Listopad 2016 11:36

Listopad mjesec borbe protiv raka dojke, Dan ružičaste i plave vrpce i Svjetski dan srca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČAK TRI JAVNOZDRAVSTVENE AKCIJE U GRADU POŽEGI ZA GRAĐANE PRIPREMILE NIZ SAVJETA I NUŽNE KONTROLE -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije bio je nositelj čak tri javno zdravstvene akcije u gradu Požegi, a kao partneri pridružili su se Dom zdravlja županije, Liga za borbu protiv raka, Klub žena liječenih od karcinoma dojke i Udruga Zdravi život. Svi oni su za građane pripremili niz dobrih savjeta, kako zdravo živjeti, kako prevencijom spriječiti bolesti, kako bolesti otkriti, ali i kako živjeti s njima. Osim savjeta, edukacijskog materijala građani su mogli obaviti i nužne kontrole svoga zdravlja, izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi.Listopad je inače Mjesec borbe protiv raka dojke, provodi se Dan ružičaste i Dan plave vrpce, obilježava se Svjetski dan srca, a obilježen je i Svjetski dan hodanja.

Mjesec borbe protiv raka dojke, Dan ružičaste i plave vrpce
Mjeseca borbe protiv raka dojke te Dana ružičaste i plave vrpceposvećenisu ranom otkrivanju raka dojke i raka debelog crijeva.Cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice, te raka općenito. Svi zainteresirani moći će dobiti korisne savjete o svim učestalijim karcinomima.

O raku dojke, debelog crijeva i vrata maternice u našoj županiji
Rak dojke najčešći je karcinom kod žena i najčešći uzrok smrti žena od karcinoma. Rak debelog crijeva je na drugom mjestu prema učestalosti i kao uzrok smrti od karcinoma u oba spola. U našoj županiji od raka dojke svake godine oboli između 40-60 žena, a prosječno umre 20 žena. Od raka debelog crijeva godišnje prosječno oboli 50-70 osoba, a umre oko 30 osoba. Od raka vrata maternice godišnje oboli 5-10 žena, no od raka vrata maternice ne bi niti jedna žena trebala oboljeti, a svakako ne bi smjela umrijeti. Ako se zna da su dovoljno rano otkriveni rak dojke, debelog crijeva ili vrata maternice izlječivi u većini slučajeva, dio života svakako može biti spašen dovoljno ranim i redovitim preventivnim pregledima.

- Odazovite se redovito na preventivne preglede u sklopu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. Također apeliramo i na osobe koje nisu uključene u Nacionalne programe da se redovito kontroliraju i jave svom izabranom liječniku u slučaju da otkriju neku sumnjivu kvržicu na dojci, promjene u pražnjenju crijeva, neobjašnjivu bol, praćenu nadutošću – pozvala je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med. spec, javnog zdravstva.Putem besplatnog broja telefona možete dobiti informacije o sva tri programa je0800303034.

- Podsjećamo dasugrađanio svom zdravlju moraju aktivno djelovati svaki dan, a to je da moraju voditi računa o svojoj hrani. Naša hrana je previše masna i ima previše energije, koje nam za život treba puno manje. Moramo se više kretati. neke vrste raka se mogu upravo na taj način prevenirati, kao rak debelog crijeva. Treba svaki put na umu imati kada sjednete za stol, uzmete žlicu i vilicu, da sve to sami sebe radite. Poanta čak i nije u tome što jedemo, nego koliko jedemo – upozorava tajnik Lige za borbu protiv raka, dr. med. Nikola Gotovac.

Svjetski dan srca
Ove godine Svjetski dan srca obilježava se pod sloganom „Pokreni svoj život“. Srce pokreće cijelo tijelo i omogućuje da se smijete, volite i živite svoj život punim plućima. Zato je toliko važno voditi brigu o svojemu srcu. Ukoliko to ne učinite izlažete se riziku od kardiovaskularnih bolest u koje se ubrajaju bolesti srca, moždani udar te bolesti tzv. perifernih arterija. Kardiovaskularne su bolesti svjetski ubojica broj jedan, a sukladno tome i u našoj županiji svake godine više od polovice ljudi umire zbog bolesti kardiovaskularnog sustava.

Dobra vijest jest da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena, kao što je zdrava prehrana, izbjegavanje alkohola, više tjelovježbe i prestanak pušenja.Dakle, ako niste već, prigodom Svjetskoga dana srca čvrsto odlučite krenuti u akciju, kako biste Vi i Vaša obitelj sačuvali i učinili Vaše srce zdravim i tako ostvarili trajni boljitak za Vaše zdravlje.

Nahranite Vaše srce. Odgovarajuća prehrana i piće daje Vašem srcu gorivo koje mu je potrebno za vaš život
Pokrenite Vaše srce. Redovita tjelesna aktivnost može Vam pomoći da smanjite rizik obolijevanju od bolesti srca i da se osjećate sjajno
Volite Vaše srce. Prestanak pušenja je jedna od najboljih odluka koju možete učiniti za poboljšanje zdravlja vašeg srca
I udahnite novu snagu Vašemu životu…

Svjetski dan hodanja
Tradicionalno ga obilježavamo svake godine, prvog vikenda u mjesecu listopadu. U sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ provele su se dvije aktivnosti, „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“.

U našoj je županiji uspostavljena hodačka staza, a svake srijede sa startom u 18 sati kod zgrade suda volonterka udruge „Zdravi život“ vodi šetače po već dobro uhodanoj ruti.Uz akciju organiziranog hodanja, predstavljena je i aktivnosti promicanja zdravlja za djecu i odrasle pod nazivom „Volonteri u parku“.Tako su prikazane motoričke igre za djecu uz stručno vodstvo, kakve se želi u budućnosti osigurati djeci i roditeljima potpuno besplatno u parkovima. Sugrađani su prepoznali vrijednost ove inicijative svjesni pozitivnih učinaka tjelesne aktivnosti i boravka na otvorenom na vlastito zdravlje i zdravlje djece, a učenici osnovnih škola odmah su se uključili u igre.

Tekst/foto: Vladimir Protić