Srijeda, 09 Rujan 2015 09:02

Vitezovi pobijedili u borbi za utvrdu Klak i Jankovac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. SREDNJOVJEKOVNI VITEŠKI TURNIR U PARKU PRIRODE PAPUK -

JANKOVAC - Proteklog vikenda u Park šumi Jankovac održan je 3. Srednjovjekovni viteški turnir. Organizatorima turnira Redu vitezova Ružice grada, općini Čačinci, Hrvatskim šumama i Parku prirode Papuk vrijeme nije bilo naklonjeno jer je kiša u subotu zadržala vitezove u šatorima, a jankovačke livade posjetili su tek najhrabriji posjetitelji.

Toplo nedjeljno prijepodne privuklo je na Jankovac više od 1.000 posjetitelja iz svih dijelova Slavonije, ali i šire. Hrabri vitezovi, njih oko 120 dali su sve od sebe da posjetitelji u jednom danu vide sve što su im planirali predstaviti u dva dana, pa su tako održane čak dvije bitke, od kojih je druga održana na jankovačkom jezeru bila posebno atraktivna. Naime, u sklopu druge bitke dvojicu domaćih kmetova tijekom ribolova napala je zasjeda Turaka. U jurnjavi koja je uslijedila dvojica kmetova su se bježeći pred neprijateljem prevrnuli, završili u jezeru te plivanjem domogli obale i spasili. - Održali smo dvije bitke za utvrdu Klak prema povijesnim činjenicama i za Jankovac koja je bila isključivo za posjetitelje. U prvoj borbi, onoj za utvrdu Klak, dva brata po povratku iz rata dolaze u sukob oko zemlje. Ponajprije dolazi do njihovog okršaja mačevima, a potom vojske dva brata kreću u bitku. Primijetili su to Turci koji su krenuli u osvajanje želeći iskoristiti svađu braće kako bi osvojili Klak. No, vojske braće se ujedinjuju i pobjeđuju Turke te obrane Klak. U drugoj bitci koju smo zajednički osmislili za publiku, sve kreće kada dva kmeta kršćana pecaju na jezeru i napadnu ih Turci. Kmetovi čamcem preko Jankovačkog jezera uspiju pobjeći u svoj tabor i jave straži da dolaze Turci. Kreće bitka u kojoj Turci zauzimaju bent oko jezera, no prava bitka se nastavlja kod improvizirane utvrde. Nakon duge bitke kršćani i Turci uvidjeli su kako će teško doći do pobjednika i zajednički potpisuju primirje te dogovaraju razmjenu dobara. Tako smo od Turaka dobili burek, ćevape, kebab, pravo na turske sapunice, a oni od nas kulen, kulenove seke, čvarke i ljetovanje na Jankovcu. Na kraju smo svi zajedno uživali u srednjovjekovnoj glazbi skupine Holloenek Hungarica te priredili kolo koje je sudionicima zaplesala i publika. U svakom slučaju spojili smo povijest u jednoj bitci i zabavu u drugoj za publiku, što se pokazalo fantastično - rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Orahovica Vlado Grgić-Crni.

Tijekom cijelog dana posjetitelji su u bajkovitoj oazi Park šume Jankovac mogli razgledati viteške tabore, sajam starih zanata, ali i sudjelovati u streličarskom turniru. Na streličarskom turniru pobjedu je odnio Drago Milnar iz udruge Mušketiri i haramije Koprivnica, drugi je bio Marko Išak-Max iz Reda vitezova Svetog Nikole Varaždin, a treći također iz varaždinskog reda Radivoj Miladinović-Pajo. Iz orahovačkog Reda vitezova Ružice grada najbolji je bio Hrvoje Šimanović, osvojivši 4. mjesto. U natjecanju za Zlatnu strijelu Jankovca, a riječ je o 'pucanju' lukom i strijelom preko jankovačkog jezera, pobjedu je odnijela Slovenka, članica udruge Dubovački streličari iz Karlovca, Jasmina Kuhar.