Srijeda, 09 Rujan 2015 09:10

Sjećanje na 24. godišnjicu i 22. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KUSONJE SU MJESTO DVOSTRUKE TRAGEDIJE U DOMOVINSKOM RATU -

KUSONJE - U Kusonjama na Malu gospu tradicionalno je obilježeno sjećanje na poginule Hrvatske branitelje. Naime 8. rujna 1991. u Kusonjama ispred kućnog broja 55 u zasjedi je poginulo 18 pripadnika iz Bjelovarske 105. brigade HV A satnije i dva branitelja iz Zagreba. Dvojica su se uspjela izvući. Dvije godine poslije prilikom obilježavana pogibije svojih suboraca poginula su još tri branitelja. Pobunjeni Srbi su dan prije postavili pješadijsku nagaznu minu.

Jučerašnje obilježavanje je započelo kod spomen obilježja Rakov Potok (Brusnički most), polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Vijence kod spomen-obilježja za 23 poginula hrvatska branitelja iz Bjelovara položili su izaslanik predsjednice RH Ante Deur, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije predvođeni županom Damirom Bajsom, predstavnici Požeško-slavonske županije predvođeni županom Alojzom Tomaševićem, predstavnici Grada Pakraca predvođeni gradonačelnikom Davorom Huškom, predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom, predstavnici gradova Bjelovara, Daruvara, Čazme, Ivanić Grada, Zagreba i Općine Sirač, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i učenici Osnovne škole "Mirko Pereš" Kapela. Potom su sudionici u tradicionalnom mimohodu krenuli do kapelice Male Gospe u Kusonjama (na tom mjestu je bila kuća s kućnim brojem 55) gdje je održana središnja komemoracija.

Okupljene je pozdravio Stipe Šola, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije rekavši kako su bjelovarski heroji skončali od ruku koje nisu htjele hrvatsku državu, koja nisu imala vjere u čovjeka niti imale milosti prema slabijima te istaknuo kako mnogi niti danas ne žele priznati da je ovdje izvršena agresija i izvrću povijest i činjenice.

- Neću opet pozivati pripadnike srpske nacionalne manjine da nam pomognu u traženju nestalih osoba jer unatoč molbama nije bilo efekta. Neću niti govoriti o tri marginalna četnika koji su odgovarali za ovo krvoproliće koje se dogodilo u Kusonjama, a nisu odgovarali oni koji su sve to organizirali. Želim se sjetiti naših poginulih prijatelja Bjelovarčana i pokloniti im se, njima koji su mogli ugodno živjeti u svojim domovima, ali ih je ljubav prema domovini dovela na mjesto gdje su izgubili svoje živote - naglasio je pakrački gradonačelnik Davor Huška te posebno zahvalio obitelji preminule Zorice Posarić koja je zaslužna za današnje spomen obilježje te ekipi nagrađivanog filma "Broj 55" koja je zabilježila sjećanje na stradanje bjelovarskih heroja.

- I danas neki govore da su branitelji išli u rat zbog beneficija, no zar je beneficija poginuti? - pitao je župan požeško-slavonski Alojz Tomašević te apelirao da se imena poginulih branitelja napokon zapišu u udžbenike povijesti te činjenice o Domovinskom ratu dostojno prikažu i evidentiraju. Župan je uputio poziv i zamjenici ministra branitelja Nađ da se konkretno nešto poduzme i da se ona osobno zauzme. Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan u svom govoru je istaknuo važnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije te kako su Kusonje mjesto posebnog pijeteta ne samo za Bjelovarčane nego i za cijelu Hrvatsku.

Okupljene je pozdravila i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, rekavši kako se u Kusonjama dogodio najniži čin nehumanosti, a naši branitelji izašli su kao pobjednici u Domovinskom ratu te zaštita njih i njihovih obitelji na prvom je mjestu. Vesna Nađ je i odgovorila Alojzu Tomaševiću i pozvala ga da dođe u Vukovarsku vojarnu i da se obrati učenicima nakon što su obišli spomen obilježja Vukovara. Svečani ton komemoraciji dali su i pjevači Hrvatskog obrtničko-radničkog kulturno-umjetničkog društva "Golub" iz Bjelovara te recital koji je izvela autorica i ratna izvjestiteljica Dubravka Vukoja. Nakon komemoracije svetu misu zadušnicu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. dr. Vjekoslav Huzjak.

Komemoraciju su organizirali Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH Kusonje 91.-93., Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Pakrac.