Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2014 14:11

Već punih deset godina čekaju struju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVRATNICI U SELO CIKOTE  -

 CIKOTE - Malobrojni stanovnici povratničkog sela Cikote u Požeško-slavonskoj županiji već punih deset godina muku muče bez električne energije. Kada su se vratili u svoje domove koje im je obnovila država, nisu ni slutili da će njihova agonija tako dugo trajati.
Supružnicima Balać život bez Cikota je nezamisliv, jer su u tom selu na obroncima Psunja, kažu proveli cijeli svoj život te ni ne pomišljaju otići negdje dalje. No zbog poznih godina svakodnevica bez struje sve im je teža.
CIKOTE 1- Imamo ovce, imamo kokoši i nešto bi pripremili no ne možemo jer bez frižidera teško je očuvati hranu. Imamo mi frižider ali eto nemamo struju i nemaš ga gdje uključiti. Ljeti je teško. Idemo spavati s kokošima jer ne možeš stalno biti uz lampe i svijeću - jada se Milka Balać. Ni njezinom suprugu Stevi nije lako. Htio bi on nešto napraviti oko kuće, ozidati, urediti a za sve to trebaju struju koje nema.
A Cikote su, kaže nekada imale ne samo struju već i svojevrsnu uličnu rasvjetu na kućama. Bilo je tu 86 kuća.
Danas u Cikote nitko ne dolazi. Vidi se to i po staroj asfaltnoj cesti po kojoj uglavnom na traktoru vozi susjed Dušan Krajnović kada ih vozi kod liječnika i slično.
Apelima stanovnika da Cikote dobiju struju pridružila se i županija. Prema riječima zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine Miroslava Grozdanića bilo je nekih obećanja još 2005. godine da bi trebao proći novi distributivni dalekovod no od tada do danas sve ostaje po starom. Od obećanja nije se otišlo ni koraka dalje. Sama bi investicija koštala do 4 milijuna kuna.
U Cikotama danas živi devet stanovnika no trostruko je veći broj onih koji tu povremeno dolaze jer smješteno je na više od 500 metara nadmorske visine na Psunju i Cikote su idealno mjesto za odmor, ali za onaj robinzonski, a ne za svakodnevni život.