Subota, 17 Svibanj 2014 12:53

Godišnja skupština vatrogasne zajednice požeštine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Uz donacije Tirola opremaju društva

 ČAGLIN – Redovna godišnja Skupština Vatrogasnog saveza Požeštine ove godine održana je u Čaglinu, a uz delegate skupštini su nazočili zamjenik župana Željko Jakopović, načelnik općine Čaglin Ivan Đurina i predsjednik VZŽ Željko Petrović. IMG 6251Vatrogasna zajednica Požeštine ima 38 članica DVD-a i dva IDVD, s ukupno 2.128 aktivnih članova, od čega 1.147 operativnih članova, 672 člana vatrogasne mladeži 119 pričuvnih članova i 3.791 podupirućeg člana. Društva su opremljena sa 22 navalna vozila, 7 autocisterni, 2 tehnička vozila, 2 autoljestve, 21 kombi vozilo, 1 vozilo za šumske požare, 3 zapovjedna vozila i 34 vatrogasne traktorske cisterne. ovoj dobroj opremljenosti svakako moraju zahvaliti donacijama vozila, od kojih su najznačajnija od Vlade austrijske pokrajine Tirol, informirao je predsjednik VZP Zvonko Jurić.
 IMG 6255-  Suradnja među društvima i sa zajednicom je dobra a jedini problem s kojim se suočavamo je nedostatak novca. Nemamo novca za novu opremu, pa nabavljamo polovnu, koja je u vrlo dobrom stanju, a u svemu imamo veliku pomoć iz donacije Tirola, koju ćemo moći dobivati još ove i slijedeće godine, ali do tada ćemo opremiti sva svoja društva. Imamo i odličan primjer odlične suradnje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Naša JVP županije sa decentraliziranim vatrogascima po svim vatrogasnim centrima je odličan primjer koji smo kopirali iz EU. Oko tog profesionalnog jezgra okupljaju se dobrovoljci i uvijek smo spremni, a na požare nam izlazi 20-30 vatrogasaca u svim društvima. To je dobra i jeftina varijanta, a na tom modelu zavidi na cijela Hrvatska i to moramo sačuvati – rekao je Željko Petrović.
Potporu sadašnjem dobrom funkcioniranju vatrogastva dao je i zamjenik župana Jakopović. IMG 6257– Situacija je teška i problem financiranja funkcioniranja vatrogastva je evidentan. Županija će unatoč situaciji financirati potreban minimum, za redovno djelovanje županija će osigurati sredstva.
 - Premda još uvijek bez potrebite osobne i zaštitne skupne vatrogasne opreme i financijskih sredstava za redovite aktivnosti i nabavku potrebite nove vatrogasne opreme, sa postojećom opremom i kadrovima vatrogasci Požeštine su stručno, dostojno, požrtvovno i uspješno obavljali zadatke na spašavanju ljudi i imovine od požara i poplava, preventivne zaštite, te sudjelovali u mnogim aktivnostima svojih lokalnih zajednica – zaključio je Zvonko Jurić, predsjednik zajednice Požeštine.