Subota, 01 Veljača 2014 16:29

I mala djeca mogu nositi velike projekte

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZAVRŠEN ZAJEDNIČKI PROJEKT DJEČJEG VRTIĆA I VELEUČILIŠTA U POŽEGI -

 POŽEGA – Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića, 2b. i 3c. razred Osnovne škole Julija Kempfa i Veleučilište u Požegi zajedno su bili partneri u provođenju projekta „Mali poduzetnik“ koji je financijski poduprlo Ministarstvo poduzetništva i obrta u okviru poduzetničkog impulsa, Mjera D4 obrazovanje za poduzetništvo. Nakon 6 mjeseci provođenja projekta održana je završna konferencija i prikazani rezultati svim sudionicima, ali i roditeljima djece.
- Cilj projekta je bilo razvijanje poduzetničkih osobina kod predškolske dobi uz implementaciju poduzetničkih metoda u odgojno obrazovni proces, kroz niz aktivnosti, vježbi, igara i simulacija rada proizvodnih tvrtki – istakla je dr. sc. Katarina Potnik Galić koordinatorica projekta.
Projekt je predviđao upoznavanje djece s poslovanjem poduzetnika i tvrtki, te su oni podijeljeni u nekoliko grupa stvarno radili na organizaciji nabave voća, druga grupa je od voća proizvodila voćne salate i sokove, treća grupa je radila na marketingu i izradi reklama i letaka za prodaju sokova. Prodaja je prodavala proizvode, a financijska grupa je izradila plan financiranja, obračunavala plaće i isplaćivala osobne dohotke. Osim na radionicama svoju proizvodnju su prodavali i na požeškim ulicama.
Sve korake proizvodnje su odlično i vrlo ozbiljno savladali uz pomoć djelatnika Veleučilišta i svojih voditelja. Dobro su i poslovali, tako da su se na kraju od svojih plaća počastili sladoledom, dio donirali u humanitarne svrhe, a od dijela novca nabavili namještaj za vrtić koji su sami izabrali u katalogu. Sada se vrlo rado svi okupljaju oko tih sjedećih garnitura – rekla je Hrvojka Dubiel Potnik voditeljica projekta, a prikazana je i video prezentacija rada djece u proizvodnji tijesta i kruha, te na izletu u Krašograd.
Svi su dobili i potrebna priznanja kao uspješni mali poduzetnici, po jedno „kinder jaje“ što je izazvalo poseban interes. Predstavljen je i plakat cijelog projekta koji su nacrtali vrtićarci, a koji je najbolje prokomentirala učenica 3 razreda – „I mala djeca mogu nositi velike projekte“.