Subota, 01 Veljača 2014 16:16

Nastaviti s tradicijom dugom 130 godina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NAJAVLJENA OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA MATICE HRVATSKE U POŽEGI -

POŽEGA – Matica Hrvatska u Požegi prvi puta je osnovana 1874. godine i od tada se bilježi njeno djelovanje u društvu i kulturi, no taj rad je vrlo često i prekidan, pa i potpuno zamirao, a zadnji prestanak rada bilježi se od 2003. godine kada je na čelu Matice Hrvatske bio Pavle Bucić. Od tog vremena nije održana niti jedna godišnja skupština, niti se u javnosti bilježi ikakav rad.
- U ime inicijativnog odbora najavljujem obnoviteljsku Skupštinu ogranka Matice Hrvatske u gradu Požegi, koja će se održati 5. veljače u Gradskom kazalištu. Skupina intelektualaca okupila se u jesen s ciljem obnoviti ogranak i vratiti ogranak na mapu ogranaka Matice Hrvatske. To grad Požega sa svojom kulturnom baštinom zaslužuje, a i zbog toga što je duhovni otac Matice Ilirske, odnosno Matice Hrvatske, požeški sin i sugrađanin Vjekoslav Babukić. Ta skupina ljudi vrijedno je radila i stvorila sve preduvjete da se sazove skupština jer imamo 50-tak članova, a izrađeni su i svi potrebni akti – istakla je u ime odbora dr. sc. Vesna Vlašić, te dodala da požeški ogranak bilježi neke svijetle momente, pa je već 1897. imao 124 člana, a 1971. godine čak 1.080 članova.
Tu tradiciju dugu 130 godina rada treba se nastaviti, jer su njeni članovi bili poznati Požežani, Josip Eugen Tomić, Armin Pavić, Janko Jurković, a i najdugovječniji požeški gradonačelnik, kroničar i kulturni djelatnik Franjo Ciraki, podsjetila je povjesničarka Marijana Matijević. Zadnja obnova rada Matice u novoj Hrvatskoj bilježi se 1993. godine, kao društvo postavilo je na Sokolovcu veliki domovinski križ koji i danas tamo stoji, ali na žalost taj rad zamire nakon samo desetak godina.
Inicijativni odbor poziva zainteresirane članove da dođu na obnoviteljsku skupštinu i učlane se u ogranak Matice Hrvatske. Popunjenom pristupnicom i plaćanjem članarine od 150 kuna postaju članovi, te dobivaju uz niz pogodnosti i pretplatu na časopise koje izdaje Matica Hrvatska.