Nedjelja, 17 Ožujak 2024 17:01

131. Redovna i Izvještajna skupština DVD Kutjevo u očekivanju gradnje novog vatrogasnog doma sa spremištima

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUTJEVO - DVD Kutjevo, Stožerno društvo i Vatrogasni centar za područje grada Kutjeva održalo je svoju 131. Redovnu i Izvještajnu skupštinu društva. Goste i članove na skupštini je pozdravio predsjednik DVD Kutjevo Josip Ašenbrener i iznio nekoliko podataka o aktivnostima društva i članova.

Prošle godine velikom svečanošću obilježili su 130. godina društva kao najstarijeg na ovom području, a osim toga imali su i niz aktivnosti. Bilježe 16 izlazaka na požare, 79 tehničkih aktivnosti i još 20 ostalih aktivnosti. Najviše aktivnosti bilježe u veljači kada su nekoliko dana raščišćavali prometnicu Kutjevo - Orahovica na kojoj je bilo više desetaka urušenih stabala preko prometnice. Sve je to učinila velika količina mokrog snijega koji je padao i pod težinom toga snijega urušavala su se stabla u šumi, a ona bliže prometnice na nju.

Drugi veliki izlasci bilježe se u srpnju kada je Požeštinu zadesilo veliko nevrijeme te su išli u pomoć na područje grada Pleternice koja je posebno jako stradala. Pomagali su sa ljudstvom i tehnikom, a prilikom intervencija došlo je do kvara na njihovoj auto ljestvi. Kako je kasnije procijenjeno da bi popravak koštao preko 20 tisuća eura, donesena je odluka da se ne ide u popravak jer je to već staro vozilo, koje su kao polovno dobili iz Tirola. Obratili su se donatoru, koji je odlučio da će im vatrogasne auto ljestve zamijeniti novom donacijom rabljenih ljestvi iz jednog njihovog društva čim oni dobiju nove ljestve.

DVD Kutjevo broji 84 člana, a uglavnom su svi prošli obuke za vatrogasca i vatrogasca prve klase, te za dočasnike i časnike, no i dalje organiziraju redovito obučavanje te i tečajeve za polaganje nekoliko specijalnosti u vatrogastvu. Brinu se i o redovnom zanavljanju skupne i osobne opreme za vatrogasce, nabavili su i termo kameru sa kojom bolje i sigurnije ulaze u požare objekata i bolje i efikasnije gase požar. Iz državne nabave dobili su i 20 kompleta odjeće, obuče i zaštitnih sredstava za šumske požare. DVD Kutjevo ima u svom sastavu i djecu i vatrogasnu mladež koja se redovno obučava i ide na natjecanja, tako da za sada nemaju velikih briga za budućnost.

Posebno ih sve veseli da je izrađen projekt i ishođene sve dozvole za gradnju novog Vatrogasnog doma sa spremištem i ostalim prostorijama za vatrogasce, koje će imati šest garaža, jer im je sada već problem sa garažiranjem svih vozila, a jednu donaciju iz Tirola nisu realizirali jer nisu imali gdje garažirati vatrogasno vozilo. Zemljište za gradnju su sami kupili iz višegodišnjih ušteda, grad Kutjevo je odradio projekte i dozvole, a sada čekaju raspisivanje natječaja za izgradnju jer novi vatrogasni dom koštao bi oko 2 milijuna eura. Sve prošlogodišnje aktivnosti uspješno su proveli s proračunom od 47.000 eura, te ostatkom iz prijašnje godine tako da su za sve aktivnosti imali izdatak od 51.000 eura.

U svom obraćanju pohvalili su njihove aktivnosti i čestitali im na dobrom radu savjetnik gradonačelnika Ivica Malnar, predsjednik VZ Požeštine Ivan Baša, ravnatelj Civilne zaštite Požega Slavko Marinac i počasni predsjednik VZ Požeško-slavonske županije Željko  Petrović.

Kako su godišnje skupštine uvijek prilika da se istaknu najbolji i zaslužni pojedinci vatrogasne spomenice, odlikovanja i medalje primili su za 40 i 50 godina godina rada u društvu, diplome za položena napredovanja u vatrogastvu te diplome za završene specijalnosti u vatrogastvu.