Subota, 24 Veljača 2024 08:37

Održana je 19. Redovna i Izvještajna Skupština Matice slovačke "Kukučin-Kuntarić" Jakšić

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

JAKŠIĆ - Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića ima 160 članova u društvu, a od 129 koji imaju pravo glasa na skupštini se našlo 70 članova, uz mnogobrojne goste i uzvanike. Taj podatak govori da je to veliko i vrlo aktivno društvo ali da je preko 30 članova iz kategorije podmlatka, djece i osnovnoškolaca. Znači da za ovo društvo nema problema u budućnosti jer svoj podmladak pripremaju već od predškolske dobi, što smo i vidjeli kada je Dječji pjevački zbor otpjevao dvije pjesme na slovačkom jeziku, u kojemu je polovica predškolaca, a za to su dobili i vrlo veliki pljesak. Skupština je održana u sada potpuno uređenom, klimatiziranom i opremljenom novim namještajom Društvenom domu koji su zajedno obnovili s HKUD "Slavonija" Jakšić, zajedno ga koriste, a što je interesantno i veliki dio članstva im je zajednički. To je za svaku pohvalu, a govori i da su to sve zaljubljenici u folklor i svoju baštinu, jedino kažu imaju problema kada zajedno nastupaju, onda se brzo od točke do točke moraju presvlačiti u drugu nošnju.

Na početku skupštine sve goste, uzvanike i članove pozdravio je predsjednik Matice Pavel Treger. U društvu rade 4 skupine, foklorna, pjevačka, glazbena i skupina za gastro nastupe. Ova posljednja koja je i formirana kasnije, ima vrlo zapažene nastupe na nekoliko gastro manifestacija, od Festivala kulenove seke, Etno susreta, Čvarkijade, gdje su ostvarili i zapažene rezultate, a posebni šampioni su postali na Grahijadi u Pakracu, gdje su od 88 ekipa koje su kuhale slavonski grah bili najbolji, postali šampioni i odnijeli vrijedne nagrade.

Uz svakotjedne probe svih skupina vrlo često su i na nastupima, gostovanjima u Požeštini, Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, jer su prošle godine išli na višednevnu smotru folklora u Rumunjsku, te već tradicionalno u Slovačku. Organiziraju i svoju smotru "Slovaci Slovacima" koju priređuju u Rajsavcu na ribnjacima i prirodnom amfiteatru.  Gostuju redovito na smotrama slovačkih folkornih društava diljem Hrvatske ali i susjednim državama gdje žive Slovaci. Kad su podvukli crtu, to je bilo preko 30 raznih nastupa na događanjima i manifestacijama, a posebno sudjeluju u svim događanjima u župi sv. Barbare i na području općine Jakšić.

Za cijeli svoj program imali su na raspolaganju proračun od 19.400 eura a bili su i skromni pa su potrošili samo 17.164 eura. Najveći dio sredstava dobivaju od Središnjeg Saveza Slovaka u RH, Ureda Vlade RH za nacionalne manjine, Općine Jakšić, Požeško-slavonske županije, sponzora i članarine koju plaćaju odrasli članovi. Za ovu 2024. godinu u planu imaju sličan proračun.

Na Skupštini su imenovali i 10 Delegata za Skupštinu Saveza Slovaka te donijeli vrlo ambiciozni plan rada za ovu godinu.

Čestitke za svoj rad i ustrajnost dobili su od načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića, koji je najavio i dalju potporu Matici slovačkoj, od predsjednika Vijeća općine Jakšić Boška Obradovića, ujedno i ravnatelja Osnovne škole koji je pohvalio što se u suradnji već 10 godina održava i škola slovačkog jezika, te od župnika župe sv. Barbare  vlč. Ivana Rončevića, koji je istakao njihovo sudjelovanje u svim događanjima u župi, te ih podržao u svim budućim nastupima i djelovanju.  Posebne čestitke i dobru suradnju istakli su predstavnici prijateljskih KUD-ova, posebno zavičajnih od Ramaca i Čeha, te udruga koje djeluju na području općine Jakšić.

Po završetku Skupštine domaćini su servirali svoj pobjednički slavonsko-slovački grah, koji su svi pohvalili i istakli da zaista nije bilo slučajno, nego da su pobijedili sa najboljim grahom.