Srijeda, 04 Rujan 2013 12:53

U kuhanju fiša okušalo se 68 fiš majstora

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

19. POŽEŠKA FIŠIJADA U PARKU KRAJ ORLJAVE -

POŽEGA – Lijep dan i Fišijada u Parku kraj Orljave već godinama je okupljalište tisuće posjetitelja i ljubitelja ribljih specijaliteta, a tako je bilo i 19. puta za redom, kako ju organizira Turistička zajednica grada Požege, tradicionalno petkom u dane Glazbenog festivala Slavonije. Ove godine svoje umijeće u kuhanju fiš paprikaša odlučilo je pokazati 68 majstora, od običnih amatera do prokušanih i na brojnim fišijadama nagrađivanih majstora. nakon otvorenja i želje za dobrim uspjehom u kuhanju koje im je poželio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, IMG 7739te zajedničkog fotografiranja za povijest, ubrzo su gorile vatrice ispod 68 kotlića. Ribu, drva, vodu i majicu sa znakom požeške Fišijade osigurao je organizator, a znanje i tajne začine svatko je morao osigurati sam.

Dok su se svi udubili u kuhanje goste su na pozornici zabavljali tamburaši Bisernice i Kćeri ravnice, te posebno nadahnuti voditelj Boris Benčić, koji uz ovu fišijadu ide nezamjenjiv kao ljuta paprika uz fiš. Sve natjecatelje uz ohrabrenje obišao je gradonačelnik Neferović, sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom. Fišijadu je ove godine po prvi puta obišlo i županijsko rukovodstvo na čelu s županom Alojzom Tomaševićem, a gosti su bili i načelnici općina i gradonačelnici gradova Požeško-slavonske županije.

No ove godine kao nikada do sada komisija za ocjenjivanje bila je iznenađena odličnom kvalitetom skuhanih fiševa, te gotovo identičnim ocjenama za čak šest uzoraka, što je donijelo novo ocjenjivanjem i pripetavanje. Tek nakon ponovnog ocjenjivanja dobili smo i pobjednike 19. Fišijade. Ove godine prva i druga nagrada otišle su u Veliku Kopanicu i to Ivanu Šetki i Pavi Križanu, prokušanim fišmajstorima, dugogodišnjim sudionicima slavonskih fišijada. No IMG 1237treću nagradu osvojio je mladi Tomislav Milković iz Blacka. Najbolji majstori su nagrađeni priznanjima, peharima i naravno kotlićima koje im je uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Bogatu ugostiteljsku ponudu svih ribljih delicija, a posebno šarana pečenog na rašljama i ove godine kušalo je nekoliko tisuća posjetitelja u Parku kraj Orljave.