Srijeda, 04 Rujan 2013 12:46

Marija je tijekom 13 hrvatskih stoljeća skupljala naše ljudske suze

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VIŠE DESETAKA TISUĆA VJERNIKA NA ZAVRŠETKU DEVETNICE GOSPI OD SUZA -

PLETERNICA - Na završetku Devetnice Gospi od suza i njezinom blagdanu u istoimenom svetištu u Pleternice okupilo se više desetaka tisuća vjernika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. On je progovorio o povijesti ljudskih suza kojima je Isus Krist snagom svoje ljubavi na križu dao smisao.

 -Čudesna združenost Isusove patnje ljubavi i ljudske patnje nemoći i danas se trajno ostvaruje po onima koji poput Marije vjerom i vjernošću pristupaju Isusu raspetome, povjeravaju mu svoju nemoć, preuzimaju slabosti i patnje drugih, postaju dionicima slobode koja prihvaća težinu života – poručio je biskup.DEVETNICE PLETERNICA 2

 Dodao je kako je Marija tijekom trinaest hrvatskih stoljeća, napose u teškim vremenima komunističkih progona sakupljala naše ljudske suze nemoći u svoje majčinsko srce, sjedinjavala ih sa svojim i Sinovljevim moćnim suzama ljubavi, služila našoj slobodi kojom su mnoge majke, muževi i žene, mladi i stariji prihvaćali patnje, svjedočeći vjernost Bogu, vrijednostima i svetinjama, te da smo uz njezinu pomoć pobjeđivali napast malodušja i beznađa. Naglasio je koliko je u današnjem hrvatskom društvu potrebno naviještati i svjedočiti snagu Isusove patnje i križa, pomoći mladima da ne postanu žrtvom hedonizma, robovima ovisnosti o različitim porocima, ljudima izgubljenog dostojanstva i nade. Dodao je kako se i u nekim vjerničkim krugovima zapaža težnja za bijegom od žrtve, za postignućem zdravlja i oslobođenja od tereta života čudesnim putem ili određenim tehnikama koje pokatkad u različitim oblicima nude i pojedini svećenici. – U Godini vjere potrebno provjeriti jesmo li Isusovi vjernici upravo u prihvaćanju trpljenja i nevolja života, ili smo ispraznili križ, postali njegovi neprijatelji, kako je apostol upozoravao svoju kršćansku zajednicu – poručio je DEVETNICE PLETERNICA 1biskup.

Na kraju slavlja slijedila je tradicionalna procesija s likom Gospe od Suza koji je prolazio kroz mnoštvo vjernika.