Četvrtak, 04 Studeni 2021 15:29

Spajamo kulturnu baštinu malih europskih gradova

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

REALIZIRANA I ČETVRTA MOBILNOST ERASMUS+ PROJEKTA ECHOSET – 

Nakon rujanske Makedonije projektni se tim Erasmus+ projekta ECHOSET prošloga tjedna uputio u Litvu. Mobilnost se odvijala u zapadnoj Litvi, točnije u Šilaléu i Pajūrisu od 25. do 29. listopada 2021. Iz Ekonomske škole, Požega putovale su učenice Mia Puljić, Marija Ćavar, Rahela Ivanković i Josipa Božić, profesorica Maja Pranjić Čorak i koordinatorica projekta Lidia Gerstman.

Dan prije početka mobilnosti proveli su u Rigi, glavnom gradu Latvije i živahnom centru Baltika, koja ih je oduševila svojim gigantskim ljepotama.

Srdačan doček domaćina Litvanaca održan je u prostoru zaista velike i razigrane škole u Pajūrisu gdje je svečanim programom i obraćanjem ravnatelja otvoren tjedan mobilnosti. U projektu su osim  učenika ekonomske škole te učenika i profesora domaćina sudjelovala po dva profesora i četiri učenika iz Španjolske, Njemačke, Poljske i Makedonije.

Učenici su održali prezentacije o gradovima iz kojih dolaze, specifičnostima zemlje i regije, a u prostoru škole organizirane su kreativne igre upoznavanja, radionica izrade tradicionalnih litvanski krekera kūčiukai, degustacija tradicionalne litvanske hrane i izvođenje tradicionalnih plesova svih zemalja članica projekta. Naše su učenice plesale kukunješće te su poučile ostale sudionike mobilnosti našemu kolu, ali i naučile plesove drugih zemalja. Prostor je školi omogućio i vlastitu zračnu streljanu u kojoj su profesori mogli testirati svoje vještine rukovanja oružjem.

Pojedine su se aktivnosti odvijale u prostoru hotela Muontis u Šilaléu u kojemu su sudionici bili smješteni. Tamo su naučili tradicionalnu litvansku pjesmu te slušali zanimljiva predavanja o povijesti toga dijela Europe. Duge su šetnje omogućile upoznavanje krajolika. Posjetili su središnji trg i spomenik Litvancima koji su protjerani nakon Drugog svjetskog rata, vojni bataljun u kojemu su vidjeli zanimljive eksponate te vojnu vježbu mladih ročnika. Malo mjesto Pajūris zaokružuje kolorističan nasip Padievaitis uz rijeku Juru u čijim ljepotama uživaju mještani iz lokalnih drvenih kuća.

Najveće je oduševljenje izazvala obala Baltičkoga mora na kojoj se tradicionalno traže amberi, poznati kao jantarno iscjeliteljsko kamenje s Baltika. Ujedno su i najčešći suveniri s toga područja.

Do obale vodi pješčani poluotok koji dijeli Baltičko more od Kurskoga zaljeva čiji južni dio pripada ruskom Kalinjingradu. Dojam su upotpunile pješčane dine koje su zaista jedinstven doživljaj.

Sudionici su prošetali i lagunom Ventes regas koja je mjesto najveće migracije ptica u Europi u kojoj je dosad prstenovano njih 2 milijuna. Vidjeli su i poznato jezero i močvaru Aukštumala o kojoj je napisana prva svjetska znanstvena monografija.

Posljednji je dan posvećen upoznavanju glavnoga grada Litve – zanimljivom Vilniusu. Grad je to bogate arhitekture raznih stilova i brojnih crkava, a staro je gradsko središte na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Domaćini su bili veoma srdačni, toplo su ugostili sve sudionike. Kao i njihov ravnatelj koji je organizirao pozdravnu večeru u svojoj kolibi uz rijeku Juru. Mobilnost će ostati zapamćena kao nastavak uspješne suradnje učenika i profesora različitih zemalja i oduševljenje egzotičnom florom i faunom te kulturnim znamenitostima Litve.

Autor: Maja Pranjić Čorak