Petak, 01 Listopad 2021 09:27

Kanižlići u listopadu provode akciju "Mjesec borbe protiv raka dojke"

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju, Udruga SVE za NJU je osmislila projekt „Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad“ i provela ga prvi put 2017.

Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U projekt se ove godine uključila i požeška OŠ Antuna Kanižlića s ciljem osvješćivanja žena o  brizi za vlastito  zdravlje. - Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje i stoga je Udruga SVE za NJU osmislila projekt u kojem djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede - poručuju iz Škole.

Svaki je učenik dobio edukativni letak koji će odnijeti kući svojoj majci.

Obzirom da je cijeli mjesec listopad mjesec borbe protiv raka dojke, Škola će u listopadu biti obojana ružičastim bojama u znak podrške svim ženama oboljelim od ove vrste raka.

Tijekom mjeseca će se provoditi različite aktivnosti i edukacije za učenike, zaposlenike, ali i ostale građane.

 - Veseli nas biti dijelom ovog projekta i nadamo se kako ćemo biti pozitivni dionici u promicanju zdravlja naše zajednice i našeg grada - kažu u Školi.

Nit vodilja projekta Škole će biti stihovi naše učiteljice:

ZNAŠ DA TE VOLIM

I ZATO TE MOLIM:

JEDNA JE MAJKA,

JA TREBAM TEBE,

ZATO PREUZMI BRIGU ZA SEBE.

ŠTO GOD BIILO

NEĆEŠ BIT' SAMA,

JA SAM UZ TEBE,

SAMO BUDI ZDRAVA, MAMA!