Četvrtak, 02 Rujan 2021 08:22

Osniva se Fakultet turizma i ruralnog razvoja kojim Požega postaje i fakultetski grad

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta te dekan Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Borislav Miličević upoznali su na radnom sastanku požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić s otvaranjem i jednog novog fakulteta u Požegi u okviru suradnje.

Veleučilište u Požegi jedno je od najstarijih veleučilišta u Republici Hrvatskoj osnovano 1998. godine, a povod današnjeg sastanka u smjeru daljnjeg razvoja i čvršćeg povezivanja sa Sveučilištem u Osijeku, osnivanje je Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera sa sjedištem u Požegi kao znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

Turizam je gospodarska grana koja značajno doprinosi razvoju cjelokupnog gospodarstva i društva te je temeljem toga županica Jozić uručila rektoru prof. dr. sc. Vladi Gubercu pismo potpore i time podržala razvoj visokog obrazovanja u Požegi. - Iznimna mi je čast dati podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja ovdje u Požegi. Požega postaje fakultetski grad, sastavnica sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, što na neki način jamči opstojnost i daljnji razvoj posebice u segmentu razvoja znanosti i visokog obrazovanja u Požeško-slavonskoj županiji – rekla je županica te je naglasila kako je ovo izuzetno bitan korak za našu županiju.

Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac rekao je kako se postupak koji traje već gotovo godinu dana polako privodi kraju. - Počelo je tako da je dekan Veleučilišta u Požegi izrazio namjeru da Veleučilište preraste u Sveučilišnu sastavnicu. Novi fakultet time bi postao neovisna i punopravna sastavnica Sveučilišta J.J. Strossmayera. Druga velika stvar je da svi studiji koji se trenutno odvijaju dobivaju sveučilišnu razinu što sa sobom povlači i drugačije kriterije u nastavi. Dugoročno gledano to je velika stvar za Požegu koja postaje sveučilišni grad.

Prof. dr. sc. Drago Šubarić istaknuo je kako je prema posljednjoj reakreditaciji Veleučilište u Požegi ocijenjeno kao najbolje veleučilište u Republici Hrvatskoj. - Danas smo razgovarali i o prostoru koji bi mogao biti mjesto za budući kampus. Ne ciljamo samo na studente iz Slavonije, jer u budućnosti očekujemo studente koji će doći iz Dalmacije studirati turizam ovdje u Požegi te ići raditi u turističke destinacije diljem Jadrana.